This section is not available in English

If you want to read the latest news in English, please visit the website of the European Commission. Go to the European Commission's website

Köp nu - betala senare

Nyhet: Publicerad 30 april 2023

Att handla online har, inte minst sedan pandemin, blivit mer vanligt. Det har också blivit mer vanligt att använda någon typ av onlinebetalning.

Konsumenter kan räkna med olika typer av betalningsmetoder online; betalkort och kreditkort, banköverföringar, digitala plånböcker och köp nu -betala senare-tjänster som svenska Klarna, australiensiska Afterpay, italienska Scalapay och japanska Paidy. Även om dessa plattformar erbjuder en snabb och enkel betalningsmetod betyder det inte att det är riskfritt för konsumenten. Köp nu, betala senare är ofta en typ av kortfristig konsumentkredit. Det kännetecknas ofta av:

 • Inga extra kostnader för konsumenterna

 • Lågkostnadsköp

 • Låga tillträdesbarriärer

 • Det finns ingen kreditprövning eller en förenklad bedömning

 • Hastighet, det går fort att få tillgång

 • Betalningen sker nästan alltid omedelbart

Hur fungerar det?

 • Vid inköpstillfället betalar plattformen som erbjuder betaltjänsten hela priset på produkten omedelbart till säljaren och tillämpar en provision. Detta gör att plattformen kan tjäna provision och säljare kan utöka sin försäljning.

 • Fördelen för konsumenten är att betalningen delas upp i flera delbetalningar utan ränta. Konsumenterna kontrolleras inte av sin förmåga att återbetala skulden. Köp nu – betala senare erbjuder därför en extremt enkel och snabb tillgång till finansiering.

Varje företag har sina egna villkor, men i allmänhet fungerar plattformarna enligt liknande förfaranden och erbjuder nollräntebetalningsplaner för en mängd olika inköp. Tjänsterna lockar många yngre konsumenter, som är bekanta med digitala betalningar och kanske inte har en fast inkomst. Köp nu – betala senare kan därför vara ett alternativ till traditionella konsumentkrediter, som många unga inte kommer att ha tillgång till.

Riskerna med köp nu - betala senare

Ofta är den här typen av tjänster utformade för att göra onlinebetalningar enklare, men de är i själva verket en typ av lån. Det är därför viktigt att också överväga några av riskerna med denna betalningsmetod:

 • Det är lätt att förlora kontrollen under trycket av intensiv reklam. Det är lätt att göra impulsköp och köpa saker som egentligen inte behövs.

 • Köp nu – betala senare plattformar lägger till en tredje part i förhållandet mellan köpare och säljare, vilket kan komplicera processen att få återbetalning om produkter inte anländer eller är defekta.

 • Den nuvarande bristen på reglering av detta nya fenomen innebär att problem kan uppstå både före och efter köpet, särskilt om förhandsinformationen inte är tillräckligt öppen.

 • De påföljder som tillämpas vid utebliven betalning eller försenad återbetalning i delbetalningar är i allmänhet höga. Detta kan avsevärt öka det slutliga beloppet som ska betalas tillbaka.

Source: ECC Sweden

Till alla nyheter