Resa till Storbritannien efter brexit

Uppdaterad: 2019-04-11

När du reser inom EU skyddas du av flera konsumentlagar, oavsett om du reser med flyg, tåg, buss eller färja. Efter brexit är det flera faktorer som påverkar hur dina rättigheter ser ut.

Informationen nedan utgår från en avtalslös brexit, det vill säga ett no-deal scenario. 

Resa med flyg till Storbritannien efter brexit

Som EU-medborgare har du ett starkt konsumentskydd när det kommer till flygresor. Du har ofta goda möjligheter att få ekonomisk kompensation vid förseningar och inställda flyg, och du kan även ha rätt till mat, dryck och betalt hotellboende vid inställda flygningar eller kraftiga förseningar. 

Reser du med ett flygbolag som är registrerat i ett EU-land, behåller du dina reserättigheter som EU-medborgare när du reser till eller från Storbritannien. Däremot, om du reser från Storbritannien med ett flygbolag som inte är baserat i EU, skyddas du inte av EU:s reserättigheter. Det gäller dock inte om du bara mellanlandar i Storbritannien.

På grund av Montrealkonventionen kommer du fortfarande ha rätt till kompensation för förlorade hotellnätter vid resmålet, om flyget blir kraftigt försenat eller inställt.

Resa med färja till Storbritannien efter brexit

Som EU-medborgare kommer du fortfarande att täckas av EU:s reserättigheter när du reser till Storbritannien med ett färjeföretag som är baserat i EU. Det spelar ingen roll om du reser till eller från Storbritannien, du skyddas ändå av EU:s reserättigheter, så länge bolaget du reser med är baserat i EU.

Skulle bolaget inte vara baserat i EU och du reser från Storbritannien till ett EU-land kommer du inte att skyddas av EU:s reserättigheter. Samma sak gäller om du reser med båt från Storbritannien till ett land som inte är med i EU.

Resa med tåg till Storbritannien efter brexit

Du behåller dina EU-rättigheter om du reser till Storbritannien med ett järnvägsföretag som har tillstånd inom EU.

Resa med buss till eller från Storbritannien efter brexit

Du behåller dina EU-reserättigheter om du reser till eller från Storbritannien med buss, förutsatt att du startar eller avslutar bussresan i ett EU-land.

Roaming i Storbritannien – tänk på priset!

Skulle Storbritannien lämna EU utan ett utträdesavtal kan priset för att använda din mobiltelefon där stiga mycket kraftigt. Inom EU kan du surfa och ringa till samma taxa som i Sverige, men lämnar Storbritannien EU kan den möjligheten försvinna. Kontrollera med din mobiloperatör vad som gäller vid en avtalslös brexit.

Läs mer om roaming på EU-kommissionens webbplats

Frågor och svar från Europeiska kommissionen om brexit (pdf)