Problem med flyget?

När du drabbas av försenat, inställt eller överbokat flyg kan du ha rätt till hjälp från flygbolaget och ekonomisk kompensation.

Ta reda på dina rättigheter och räkna ut din ersättning med Flygkalkylatorn
Dölj lavinmeddelandet

Flygbolag i konkurs

Uppdaterad: 2017-08-21

Om flygbolaget eller researrangören går i konkurs kan det vara svårt för dig att få tillbaka dina pengar om du har köpt en vanlig reguljärbiljett. Om din flygresa däremot är en del av en paket- eller charterresa kan du få tillbaka pengar via resegarantin.

Om du enbart har köpt en reguljär flygbiljett så har du inte något skydd vid konkurs. Ditt ersättningskrav blir en oprioriterad fordran i konkursen. Om du får ersättning eller inte beror på konkursboets ekonomi. Resegarantilagen gäller inte för din resa.

I de flesta fall ska du framställa ditt krav direkt till konkursboet, därför är det viktigt att du tar reda på rätt adress att skicka kravet till.

Ersättning via resegarantin

Om du har beställt resan genom en svensk researrangör kan resegarantin ge dig ersättning om din resa ställs in för att researrangören har gått i konkurs. Resegarantin omfattar paketresor och vissa andra arrangemang.

I resegarantilagen framgår vilka resor som omfattas av resegarantin. Alla som säljer eller marknadsför något som omfattas av resegarantilagen måste ställa garanti hos Kammarkollegiet för att skydda sina resenärer.

Det är Resegarantinämnden som beslutar om vilka resenärer som ska få ersättning och ersättningens storlek. Du måste ansöka hos nämnden inom tre månader från det att resan avbröts eller ställdes in.

Läs mer om ersättning via resegarantin på Hallå konsuments webbplats

Läs mer om resegarantilagen på Konsumentverkets webbplats

Vid betalning med kreditkort kan du få ersättning från kreditgivaren

Om du har betalat resan med kreditkort kan det, trots konkursen, finnas en möjlighet att få ersättning för köpet. När du har handlat på kredit kan du, enligt konsumentkreditlagen, rikta samma krav mot kreditgivaren som mot säljaren. Vänd dig i första hand direkt till kreditgivaren och framställ dina krav.

Om du och kreditgivaren inte kommer överens kan du vända dig till Konsumenternas Bank- och finansbyrå för mer information och hjälp.

Kontakta Konsumenternas Bank- och finansbyrå

Kolla din försäkring

Det finns försäkringar som kan skydda dig mot flygbolagskonkurser. Om du har tecknat en reseförsäkring, vänd dig till ditt försäkringsbolag för att få veta om din försäkring omfattar konkursskydd. Om du har tecknat en försäkring mot flygbolagskonkurs, vänd dig till det ställe där du tecknade försäkringen.

Läs mer om reseförsäkringar på Konsumenternas Försäkringsbyrå

I ett nödläge kan du låna pengar av Utrikesdepartementet

Om flygbolaget du ska resa hem med går i konkurs när du är i ett annat land kan du hamna i svårigheter. Genom Utrikesdepartementet kan det finnas möjlighet att få låna pengar om du befinner dig i en nödställd situation.

Behöver du pengar för att resa hem och du inte har tillräckligt med pengar på ditt bankkonto och dina anhöriga inte kan hjälpa dig, kan du få hjälp av ambassaden eller konsulatet. Observera att sådan hjälp är ett lån, som måste betalas tillbaka.

Läs mer på Utrikesdepartementets webbplats