stäng

Frågor kring coronaviruset

Samlad information om vad som gäller kring resor, beställda varor och evenemang finns på Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument webbplats. Konsument Europa är en del av Hallå konsument. 

Konsumentinformation med anledning av coronaviruset på Hallå konsuments webbplats

Inför bilsemestern

Uppdaterad: 2020-05-04

Innan du bilar i Europa finns det en del saker som du behöver tänka på. Nedan får du information om bland annat trafikregler och eventuella vägavgifter i de olika europeiska länderna samt tips om övrigt som kan vara bra att veta.

Vilka trafikregler gäller?

Ta reda på vilka trafikregler som gäller i de länder som ni tänker köra igenom. Det är din skyldighet att informera dig i förväg. Böter måste betalas även i utlandet och du kan inte skylla på att du inte visste reglerna. Observera att Konsument Europa inte hanterar ärenden med trafikböter.

Kolla din bilförsäkring

Det är viktigt att kontrollera att din helförsäkring gäller i alla länder du tänker köra i. Eventuellt kan du behöva teckna en tilläggsförsäkring. Om du enbart tänker köra i EU- och EES-länderna samt i Schweiz så behöver du inte det gröna kortet, men observera att det annars behövs. Det är bra att ha med en internationell skadeanmälan på resan. Kontakta ditt försäkringsbolag gällande detta.

Kontrollera om du behöver ta med extra utrustning i bilen

I vissa länder behövs det extra utrustning i bilen. Riksförbundet M Sverige har en checklista med vad du ska tänka på att ta med när du bilar i Europa. I vissa länder är det obligatoriskt med vinterdäck eller annan typ av utrustning under vintermånaderna. Läs mer om vad som gäller för vinterdäck inom EU.

Kom ihåg att ta med

  • körkort
  • registreringsbevis (del 1)
  • försäkringsbevis
  • internationell skadeanmälan, (kan beställas från det egna bilförsäkringsbolaget)
  • miljömärke

Beställ miljömärke om du ska köra i Tyskland

I Tyskland finns miljözoner i vissa städer. För att få köra i dem behöver du ett miljömärke på bilen. Om miljömärke saknas riskerar du att få upp till 80 euro i böter.

Förteckning över vilka städer det gäller och vilket miljömärke som behövs hittar du på länkarna nedan:

Så här beställer du ett miljömärke:

Ett märke skaffas en gång och gäller för bilens livstid. Det är lättast och billigast att beställa den per e-post föreavresan. Beställ i god tid då det kan ta upp till tre veckor innan du får miljömärket. Maila en beställning på engelska eller tyska till:

Kfz-zulassung@labo.berlin.de

Bifoga en kopia på registreringsbeviset (del ett). Märket kostar sex euro inklusive expeditionsavgift. Du får en faktura och betalar till ett tyskt bankkonto. Märket kommer därefter per post.

Du kan också beställa miljömärket på berlin.de

Har du glömt att beställa ett miljömärke före avresan så kan du köpa det på många bilverkstäder i Tyskland, samt på besiktningsstationerna TÜV eller Dekra. 

Förbjudna zoner och trafikavgifter i Italien

Förbjudna zonerBild på trafikskylt om förbjudna zoner

I flera italienska städer finns ett nätverk av trafikkameror uppsatta, samtidigt som vissa delar av staden är begränsad för trafik. För att få köra i stadskärnan i dessa städer krävs i många fall speciella tillstånd.

Om du bryter mot trafikreglerna kan du få betala dyra böter. Kommunerna anlitar företag som heter European Municipality Outsourcing, respektive Parktrade Europe. Båda är legitima företag.

Om du bor på ett hotell i en miljözon har du tillstånd att köra in med bilen endast under dagen för ankomst och avfärd, för att lasta av och på bagage. Vid incheckning och/eller utcheckning måste hotellet meddela fordonets registreringsskylt till den kommunala Polismyndigheten. Om denna registrering inte har skett och du har fått böter ska du kontakta hotellet för att få ett intyg där det bekräftas att du bott på hotellet, och en motivering till varför registrering av registreringsskylten inte har skett vid ankomst och/eller avfärd.

Trafikavgifter

Om du planerar att köra bil i Italien bör du vara uppmärksam på att trafikavgifter och trängselavgifter kan förekomma, och att det är du som biltrafikant som måste hålla dig informerad om vilka trafikföreskrifter som gäller.

Du kan läsa mer om vägavgifter, miljözoner och nödvändiga dokument att ha med när du ska bila i Italien på Italienska Statens Turistbyrås webbplats (svenska)

Läs mer om preskriptionstiderna för böter i Italien på ECC-nets webbplats (engelska).

Böter från Italien

Italienska myndigheter kan driva in böter retroaktivt. Tänk på att du inte i lagens mening klassas som konsument om du får böter i utlandet.

Om du skulle få en faktura gällande en trafikförseelse är det bra att vara medveten om att italienska myndigheter kan driva in böter i Sverige, även retroaktivt. Om du vill bestrida fakturan du fått finns det information om hur du går tillväga för att göra detta på fakturans baksida.

Läs mer om förbjudna zoner och trafikböter i broschyren från ECC Italien

Avgiftsbelagda vägar, broar och tunnlar

Motorvägsavgifter förekommer i många länder. Vanliga vägar kan också vara avgiftsbelagda, liksom tunnlar, vägfärjor och broar.

Läs mer om vad som gäller avgifter och restriktioner i de olika europeiska länderna på Riksförbundet M Sveriges webbplats

Tillträdesregler i Europa

På webbplatsen urbanaccessregulations.eu finns information om miljözoner, trängselavgifter och trafikbegränsningar