stäng

Frågor om coronasituationen

Med anledning av pandemin har vi samlat information om vad som gäller kring resor, evenemang och beställda varor på Hallå konsuments webbplats, som är Konsumentverkets upplysningstjänst. 

Konsumentinformation med anledning av coronapandemin på Hallå konsuments webbplats

Dejtingsidor

Uppdaterad: 2019-07-05

Idag finns ett stort utbud av dejtingsidor för dig som vill träffa en partner på nätet, men för att undvika kostsamma misstag är det viktigt att du noga läser igenom avtalsvillkoren innan du lägger upp en profil en dejtingsajt.

Många gånger kan en dejtingtjänst framstå som kostnadsfri. Det är inte förrän du läser det finstilta i avtalet som du inser att tjänsten inte är gratis. Till exempel kan det vara kostnadsfritt att titta på ett begränsat antal profiler, men aktiviteter som att "gilla" profiler, kontakta ett visst antal personer och så vidare är kostnadsbelagt.

Många dejtingsidor tillämpar också automatisk förlängning av medlemskapet, ibland med flera månader. Något du sällan upptäcker förrän du kollar ditt kontoutdrag och ser att företaget dragit pengar från ditt kort. Oftast har du då hunnit använda dejtingservicen så pass lång tid att du inte har rätt att få pengarna tillbaka om du ångrar dig eller säger upp avtalet.

Rätt att ångra medlemskapet inom 14 dagar

När du tecknar medlemskap på en dejtingsida har du rätt att ångra dig. Ångerrätten börjar gälla dagen efter du har tecknat medlemskapet eller tackat ja till provmedlemskapet. Från den dagen har du 14 dagar på dig att ångra köpet. Kom ihåg att det inte räcker att bara ta bort profilen, avtalet fortlöper ändå. Du måste aktivt säga upp medlemskapet genom att kontakta företaget skriftligen och meddela att du ångrar dig.

Om dejtingföretaget har informerat dig om att du måste betala för den tid du har använt tjänsten under ångerrättsperioden, ska du betala du betala proportionellt för de dagar du utnyttjat tjänsten till och med den dagen du ångrar köpet. Saknas den informationen, har du rätt att få tillbaka hela beloppet du betalat till företaget.

Om dejtingföretaget inte informerat dig om ångerrätten förlängs ångerfristen med upp till 12 månader efter slutet av den ursprungliga ångerfristen. Kom ihåg, om företaget informerar dig om din rätt att ångra köpet i efterhand går ångerfristen ut 14 dagar efter att du har fått informationen

Läs mer om din rätt att ångra ett köp när du handlar inom EU

Företaget ska påminna dig om medlemskapet förlängs

I vissa EU-länder, bland annat Sverige, har företaget en skyldighet att informera konsumenter om att avtalet automatiskt kommer att förnyas när medlemskapet går ut.

Om företaget riktat sin marknadsföring av dejtingtjänsten mot svenska konsumenter gäller svensk lag. Det innebär att om företaget inte påminner dig om att ditt medlemskap kommer att förlängas kan du ha rätt att säga upp medlemskapet och få pengarna återbetalade för perioden företaget förlängt ditt medlemskap. Undantaget är om det står i ditt avtal att du kan säga upp avtalet med tre månaders uppsägningstid efter en förlängning.

Checklista dejtingsidor

För att undvika kostsamma misstag – ta hjälp av vår checklista innan du skapar en profil på en dejtingsajt.

  • Kolla upp företaget. Leta efter information om vem som ligger bakom dejtingsajten och i vilket land företaget är registrerat.Se till så att det finns korrekta kontaktuppgifter på webbplatsen och att företaget har en fungerande kundtjänst. Gör en sökning på nätet och läs vad tidigare medlemmar har för erfarenheter av dejtingsajten.
  • Läs avtalsvillkoren noggrant. Leta efter information om rätten att ångra avtalet och hur du använder den. Om företaget brister i sin information så förlängs ångerrättsperioden med ett år. Leta också efter information om avtalets bindningstid och hur man säger upp avtalet. Uppmärksamma skillnaden mellan ångerrätt och din rätt att säga upp medlemskapet efter bindningstiden.
  • Kolla upp vad som ingår i priset. Om tjänsten marknadsförs som "gratis" - kolla upp vad som är gratis och om det finns funktioner som kräver betalning. Lämna inte ut dina kortuppgifter innan du har kontrollerat detta. Ta gärna skärmbilder av prisinformationen så att du har dokumentation som bevis för vad tackat ja till.
  • Kolla upp minsta bindningstid för medlemskapet. Bindningstiden är tid som du kommer att ha tillgång till sidan och den minsta tiden du måste betala även om du inte längre vill vara medlem. Kontrollera också om medlemskapet förnyas automatiskt efter en viss tid. Om så är fallet, kolla när och vad du måste göra om du inte vill fortsätta att vara medlem.
  • Betala med kreditkort om möjligt. Då får du ett extra skydd enligt konsumentkreditlagen om något blir fel. Du kan då vända dig till din kreditkortsutgivare eller bank för en kortreklamation.Efter att du registrerat dig på dejtingsajten, vänta på att få en orderbekräftelse.
  • Läs igenom bekräftelsen noggrant. Kontrollera att det som står där motsvarar dina förväntningar på dejtingtjänsten. Kontakta företaget skriftligen om du har frågor. Spara en kopia av bekräftelsen, avtalet och all korrespondens med näringsidkaren.

Ladda ner checklistan dejtingsidor (pdf)

Har du fått problem med en dejtingsajt?

Om du fått problem med en nätdejtingföretag i ett annat EU-land, Norge eller Island kan du kontakta oss på Konsument Europa för kostnadsfri rådgivning. Vi kan i vissa fall hjälpa dig genom att medla med företaget genom våra systerkontor.

Kontakta Konsument Europa