stäng

Frågor om coronasituationen

Med anledning av pandemin har vi samlat information om vad som gäller kring resor, evenemang och beställda varor på Hallå konsuments webbplats, som är Konsumentverkets upplysningstjänst. 

Konsumentinformation med anledning av coronapandemin på Hallå konsuments webbplats

Handla på nätet från ett företag utanför EU

Uppdaterad: 2019-07-04

När du beställer en vara på nätet från ett land utanför EU gäller andra regler än när du handlar inom EU. Till exempel måste du oftast betala tull, moms och andra avgifter.

Tull och moms utanför EU

När du handlar på nätet från ett land utanför EU kan du behöva betala extra för tull och andra avgifter. Moms måste du alltid betala. För de flesta varor är momsen 25 procent. Tullavgiften beror på hur mycket varan kostar och vad det är för slags vara. Grundregeln är att du ska betala tull om varan kostar mer än 1500 kronor.

Ibland behöver du betala tullavgifter trots att du handlar från ett företag inom EU. Om företaget du handlar från beställer och skickar varan från ett land utanför EU, till exempel Kina, ska du betala tull på samma sätt som om du beställde direkt från Kina. Om en tullavgift tillkommer, förutom moms och frakt, ska den vara medräknad i totalpriset.

Beroende på vilket företag som transporterar din vara kan du också behöva betala en importtulldeklarationsavgift eller administrationsavgift. Avgiften kan variera, men ligger vanligtvis på 125 kronor.

Avgifter vid handel från Kina

Postnord har mer information om vad som gäller för moms och avgifter när du handler på nätet från Kina.

Konsumenträttigheter i länder utanför EU

Om du handlar från ett land utanför EU är det inte säkert att du skyddas av EU:s konsumentlagstiftning. Om det är lagstiftningen i säljarens land som gäller är det inte säkert att du har rätt att ångra eller reklamera beställningen på samma sätt som om säljaren fanns i ett EU-land. Det är därför viktigt att ta reda på vilka villkor företaget har gällande:

  • reklamationer och fel i vara. Försök att få information om reklamationer och säljarens ansvar för fel i varan. Den tid en säljare ansvarar för fel i varan kan skilja sig mycket mellan olika länder.
  • garantier. Ta reda på om varan täcks av en tillverkargaranti och om den även gäller i Sverige. Då kan du vända dig till en svensk återförsäljare av produkten.

Förfalskningar och förbjudna varor

Kom ihåg att varor som är tillåtna att sälja i andra länder kan vara förbjudna i Sverige. Kontrollera om varan du vill köpa är tillåten innan du beställer den. Tänk också på att varor som säljs på nätet kan vara förfalskningar, så kallade piratkopior. Var extra försiktig om priset på varan är orimligt lågt.

Om du får problem med ett företag utanför EU