Så avslöjar du abonnemangsfällan

Uppdaterad: 2017-11-01

Har du fått ett erbjudande om en billig produkt eller ett provpaket till fraktkostnadspris? Se upp så att du inte fastnar i ett dyrt abonnemang. Här är frågorna du ska ställa dig som avslöjar om erbjudandet är en abonnemangsfälla.
  1. Är erbjudandet för bra för att vara sant? Var alltid kritisk till erbjudanden om att få köpa märkesvaror eller provpaket till ett väldigt lågt pris eller fraktkostnadspris. Dessa erbjudanden brukar ofta vara förenade med ett abonnemangsavtal.

  2. Måste du snabbt tacka ja? Erbjudanden som stressar dig till att snabbt ta ett beslut hör ofta ihop med ett abonnemang. Var extra misstänksam mot erbjudanden som är utformade enligt: "tacka ja nu, annars går erbjudandet vidare till nästa kund!" eller "du har blivit särskilt utvald - tacka ja inom 2 minuter och du får köpa en produkt till superpris!".

  3. Står det något om abonnemang eller prenumeration i avtalsvillkoren? Om erbjudandet hör ihop med ett abonnemang eller en prenumeration ska det stå tydligt i avtalsvillkoren tillsammans med prisuppgifterna för erbjudandet. Gå igenom webbsidan ordentligt och leta efter information om vad det innebär att tacka ja.

  4. Vad säger andra om företaget eller erbjudandet? Ta noga reda på vilket företag som ligger bakom erbjudandet och läs vad andra skriver om företaget eller erbjudandet. Gör en sökning på nätet och läs på olika forum vad tidigare kunder har för erfarenhet av företaget.

Kom ihåg! Om du bestämmer dig för att tacka ja till erbjudandet

  • Dokumentera din beställning. Gör skärmdumpar av annonsen och varje steg i orderprocessen och spara villkoren för det särskilda erbjudandet. Då har du bevis på vad du har tackat ja till.
  • Betala med kreditkort. Betalar du med kreditkort har du ett extra skydd genom konsumentkreditlagen. Om det skulle uppstå problem kan banken eller kreditföretaget hjälpa dig med att få tillbaka pengarna genom en kortreklamation.
  • Var rädd om dina personliga uppgifter. När du uppger personlig information om dig själv, till exempel e-postadress, bostadsadress, mobilnummer, intressen och kortuppgifter, ger du även ut möjligheten att de missbrukas eller används på ett sätt som du inte har tänkt dig.

Fler tips

Fler tips med vad du bör tänka på innan du handlar på nätet hittar du i vår checklista för e-handel. Om du fastnat i ett oönskat abonnemang – följ vår guide "så tar dig ur abonnemangsfällan".