stäng

Frågor om coronasituationen

Med anledning av pandemin har vi samlat information om vad som gäller kring resor, evenemang och beställda varor på Hallå konsuments webbplats, som är Konsumentverkets upplysningstjänst. 

Konsumentinformation med anledning av coronapandemin på Hallå konsuments webbplats

Checklista för e-handel

Uppdaterad: 2019-06-27

Vi har samlat de viktigaste punkterna som är bra att kolla av innan du beställer en vara eller tjänst på nätet – framför allt om det handlar om ett för dig okänt företag.
 • Företaget
  Ta reda på fakta om företaget. Är företagets namn, gatuadress, e-postadress, telefonnummer samt det land där företaget finns, utsatta på webbplatsen? Observera att om säljaren använder en gratis e-postservice är det lätt att ange falska personuppgifter. Du bör kanske leta efter ett annat företag om någon av dessa uppgifter saknas.
 • Kundtjänst
  Kontrollera att företaget har en fungerande hantering för frågor och klagomål. Seriösa företag har en kundtjänst som är lätt att få kontakt med och som lämnar tydlig information.
 • För bra för att vara sant?
  Var alltid misstänksam mot extremt billiga erbjudanden eller mirakulöst bra produkter. Låter det för bra för att vara sant är det troligtvis det.
 • Information om produkten
  Läs den information som ges om själva produkten och kontrollera, om du har beställt varan från ett annat EU-land, att den kan användas i Sverige. Kontrollera även att garantin gäller i Sverige.
 • Är totalpriset angivet?
  Är priset angivet inklusive porto och expeditionsavgift? Slutsumman kan annars bli högre än vad du trodde. Vid köp utanför EU gäller andra regler än när du handlar inom EU, eventuellt måste du betala tull, moms och andra skatter.
 • Leveranstid
  Kontrollera hur lång leveranstiden är. Det är extra viktigt om du behöver produkten till ett särskilt tillfälle. Om du inte får varan på utlovad tid kan du ha rätt att häva köpet. Läs mer om leveranstid under dina rättigheter vid e-handel.
 • Hur hanteras dina personuppgifter?
  Kontrollera att företaget har en personuppgiftspolicy. Läs personuppgiftspolicyn och bestäm dig först därefter om du vill lämna dina personuppgifter. Tänk på att göra ett aktivt val om du inte vill ha framtida direktreklam.
 • Tänk efter innan du lämnar ut ditt kortnummer
  Lämna inte ut ditt kortnummer för andra ändamål än köp. Skicka inte heller kortnumret via e-post. Kom ihåg att du själv måste kontrollera dina kontoutdrag.
 • Säkra kortbetalningar
  Många banker kan erbjuda säkra kortbetalningar på internet. Kontakta din bank och fråga om de erbjuder denna tjänst. 
 • Betalning med kreditkort
  Betala med kreditkort. Då har du ett extra skydd, eftersom köpet omfattas av konsumentkreditlagen. Då kan du även vända dig till kortutgivaren för att undersöka möjligheten till kortreklamation om någonting skulle gå fel och företaget inte hjälper dig.
 • Förskottsbetalning
  Om du betalar en vara i förskott, förlorar du ditt bästa påtryckningsmedel som konsument – att hålla inne betalningen vid sen leverans.
 • Skriv ut och spara alla handlingar
  För att kunna bevisa vad du har beställt bör du alltid skriva ut och spara marknadsföringen, din beställning (innan du skickar den) och den bekräftelse som företaget är skyldig att skicka dig. Spara även all korrespondens mellan dig och företaget.
 • Ångerrätt
  Du bör kontrollera om du kan ångra dig och vilka kostnader du måste betala. Inom EU har du alltid minst 14 dagars ångerrätt.
 • Lämna inte mer uppgifter än nödvändigt
  Var försiktig med information som du ger när du skapar ett konto hos en online-återförsäljare. Titta efter asterisken (*) på webbformuläret som berättar när du måste fylla i uppgifterna. Företaget behöver ditt namn, adress, e-postadress och dina betalningsuppgifter, men många webbplatser försöker samla in mer information.
 • Marknadsplatser
  Handlar du från marknadsplatser så kontrollera om de erbjuder betalningstjänster och tvistlösningsförfaranden som skyddar köparen. Om en säljare vill kringgå plattformens betaltjänster är det en varningssignal, handla inte där. Kringgår du marknadsplatsens process kan de inte hjälpa dig om problem uppstår med säljaren.
 • Kontrollera adressen i mobilen
  Använder du din smartphone för att göra onlineshopping, var då noga med att kontrollera webbadressen. Mobila versioner av webbläsare visar inte alltid den fullständiga webbadressen i adressfältet, vilket gör det svårare att veta om du är på rätt webbplats och inte på en phishingsida som är utformad för att lura dig.
 • Märkning av webbplatser
  Viss e-handlare är anslutna till ett märkningssystem, trygghetsmärkning, där handlaren förbinder sig att följa vissa regler. Ett trygghetsmärke intygar att webbplatsen uppfyller kvalitetskraven för märket och utlovar ett säkert nätköp. Klicka på märket för att kontrollera att det är äkta.
 • Lyssna på skvallret
  Kolla på olika forum om andra konsumenters upplevelser om företaget.
 • Wi-Fi hotspots
  Undvik att använda offentlig Wi-Fi Hotspot eftersom du har ingen garanti för att den som satt upp den gjorde det på ett sätt som gör det säkert och skyddar dina uppgifter.
 • Undvik penningöverföringstjänster
  Dessa tjänster används oftast av familjer som vill föra över pengar till varandra. Detta är riskabelt då penningflödet inte kan spåras.