Allmänna råd om piratkopior

Uppdaterad: 2018-10-08

Handlar du märkesvaror utomlands eller på nätet är det viktigt att du försöker att kontrollera äktheten på varan. Och kom ihåg – piratkopior är i regel olagliga.

Piratkopior kan vara svåra att känna igen, men produkterna är ofta av sämre kvalitet och saknar säkerhetsgarantier. På den här sidan får du tips om hur du avslöjar piratkopior när du handlar på nätet, på resan eller om du misstänker att varan du köpt är en förfalskning.

10 tips - så avslöjar du piratkopior på nätet

 1. Kolla upp säljarens identitet. Kontrollera alltid att kontaktuppgifterna på webbplatsen verkligen existerar, och var du kan klaga om du skulle stöta på problem
 2. Läs andra kunders omdömen. Sök i en sökmotor för att kontrollera vad andra konsumenter skriver om företaget. Läs dessa kommentarer noggrant med kritiska ögon.
 3. Kolla upp om webbplatsen tilldelats ett trygghetsmärke. Ett trygghetsmärke intygar att webbplatsen uppfyller kvalitetskraven för märket och utlovar ett säkert nätköp. Klicka på märket för att kontrollera att det är äkta.
 4. Utvärdera om webbplatsen upplevs professionell. De flesta webbplatserna som säljer piratkopior innehåller ofta stavfel, grammatiska fel och har dålig kvalitet på bilderna.
 5. Kolla upp dina konsumenträttigheter på webbplatsen. Näthandlare är skyldiga att ge dig tydlig och korrekt information om dina rättigheter som konsument.
 6. Undersök bilden på produkten. Är bilderna av låg kvalitet eller ser konstiga ut? Det kan vara tecken på att webbplatsen säljer piratkopior.
 7. Undersök priset på produkten. Piratkopior säljs ofta till ett betydligt lägre pris än vad som anges i den officiella återförsäljarens webbutik. "Om priset är för bra för att vara sant, är det oftast det" är en princip du bör ha i åtanke när du handlar på nätet.
 8. Kolla upp auktoriserade återförsäljare på den officiella webbplatsen. Ofta finns det listor för vilka webbshopar som är godkända respektive svartlistade. Att beställa produkter från godkända återförsäljare garanterar att produkten du köper är äkta.
 9. Betala med säkra betalningsmetoder. Betala alltid på en sida som har säker anslutning, betala med bankkort och undvik direkta penningöverföringar. Spara alltid kvitto och orderbekräftelse.
 10. Var uppmärksam på om produkten har originaldelar. Är produkten renoverad? Innehåller den originaldelar? Det gör en avsevärd skillnad för din garanti och vad du kan förvänta dig av en sådan produkt.

Läs tipsen i helhet i broschyren "10 tips för att undvika piratkopior på nätet" (pdf) .

Så känner du igen piratkopior på plats

 • Undersök material och detaljer. På en piratkopia är materialet ofta av sämre kvalitet än originalet.Titta noga på sömmar och etiketter. På en piratkopia är de ofta felsydda och slarviga. Kolla så att varumärket är rättstavat och att inga detaljer i logotypen saknas. Läs etiketterna och tvättråden, på en piratkopia är de är ofta felstavade.
 • Kontrollera foder och fickor. Insidan ska vara lika välgjord som utsidan. Förfalskare har sällan en bra bild av insidan av t.ex. en väska då de vanligtvis arbetar från fotografier.
 • Undersök förpackningen. Kontrollera att det är samma varumärke på förpackningen som på den köpta varan. Dyra modeprodukter säljs sällan med plastförpackningar.
 • Kontrollera var produkten är tillverkad. Kopior av skönhetsprodukter och parfym kan ge svåra allergiska reaktioner. Be den svenska distributören för varumärket genom tillverkningsnumret på förpackningen spåra om produkten är tillverkad i originalfabriken.
 • Kolla upp priset. Jämför vad varan kostar i en äkta märkesbutik. Är priset för bra för att vara sant, är det mest troligt det.
 • Be om kvitto. Tänk på att varor som säljs av privatpersoner också kan vara förfalskade. Fråga var varan är köpt och be om kvitton och eventuella garantier.
 • Kom ihåg! Du bör inte köpa kända märkesvaror som saluförs på stranden eller på gator och torg. Det som verkar vara ett fynd kan i slutändan kosta betydligt mer än det smakar. Piratkopian kan bli dyrare än originalet om du tvingas att betala höga böter.

Ingen garanti för produktsäkerhet

Som konsument har du ingen garanti för vad förfalskningen som du köper innehåller. Många förfalskade produkter uppfyller inte säkerhetskraven och är därför direkt farliga som till exempel piratkopior av läkemedelsprodukter, leksaker eller skönhetsprodukter och parfym.

Leksaker som lätt går sönder kan vara farlig för barn. Piratkopierade leksaker uppfyller sällan de säkerhetskrav som annars ställs, och om leksakerna lätt går sönder eller tappar delar kan de vara direkt livsfarliga för barn eftersom barnet kan sätta delarna i halsen.

Smink- och hudvårdsprodukter kan innehålla 60-70 ingredienser och kräver avancerad teknik. Parfymer är enklare att kopiera med ett mindre antal ingredienser än i färgkosmetika och hudvård. Även om doften i piratkopian stämmer rätt väl överens med originalet så kan en fuskparfym ge dig svåra allergiska reaktioner.

Anmäl piratkopior i annonser

Många säljsajter samarbetar med flera stora varumärkesägare för att förhindra spridning av falska märkesprodukter. Anmäl annonsen till varumärkesägaren/rättighetsinnehavaren om den innehåller en piratkopierad vara.