stäng

Frågor om coronasituationen

Med anledning av pandemin har vi samlat information om vad som gäller kring resor, evenemang och beställda varor på Hallå konsuments webbplats, som är Konsumentverkets upplysningstjänst. 

Konsumentinformation med anledning av coronapandemin på Hallå konsuments webbplats

Investeringsbedrägeri

Uppdaterad: 2017-03-16

Bedrägeriet börjar med att bedragarna kontaktar dig och utger sig för att vara placeringsrådgivare.

Bedragarna påstår att de arbetar för seriösa företag, gärna med adress i kända finanskvarter. Först etablerar de en personlig kontakt för att senare utnyttja dina svaga punkter och övertala dig till snabba beslut. Vanligen är deras webbplatser, visitkort och broschyrer påkostade för att de ska framstå som seriösa, och de ser till att ha trovärdiga svar på alla frågor.

Ofta handlar det om större summor som de vill att du ska investera i företag med lysande framtidsutsikter. Företagen kan redan vara nedlagda eller har aldrig existerat. Det finns inga möjligheter till vinst.

Konsument Europas råd till dig

  • Berätta inte om dig själv eller om din ekonomi.
  • Om erbjudandet verkar för bra för att vara sant så är det troligtvis det.
  • Var försiktig om du inte har hört talats om företaget som kontaktar dig eller om du har inte hört talas om placeringen de erbjuder.
  • Var försiktig om det saknas årsredovisningar och delårsrapporter.

Mer information hos Finansinspektionen

Du kan du läsa mer om hur investeringsbedrägerier fungerar och vad du kan göra för att skydda dig på Finansinspektionens webbplats. Du kan även söka efter företag du avråds från att göra affärer med i deras varningslista.

Hör av dig till Finansinspektionen om du kommer i kontakt med bolag som du uppfattar som oseriösa. De samarbetar med tillsynsmyndigheter i hela världen och de flesta tillsynsmyndigheter har varningslistor och information om investeringsbedrägerier.