Erbjudanden när du ska sälja din bil

Uppdaterad: 2016-02-04

Bedrägeriet går ut på att bedragarna erbjuder sig att köpa din bil för det begärda priset. De säger att ett fraktbolag kommer att hämta bilen och erbjuder sig att betala med check. 
Du bör bli fundersam om köparen vill köpa bilen osedd.

När du får checken ser du att den är utställd på mer än det begärda priset. Bedragarna meddelar att det nya priset inkluderar fraktkostnader, och de ber dig att skicka denna kostnad till fraktbolaget genom överföring till konto eller med check. Efter 3–4 veckor kommer du upptäcka att bedragarnas check saknar täckning och att du själv ligger ute med fraktkostnaderna.

Ett annat exempel kan vara att du annonserar ut en motorcykel på nätet till försäljning och blir kontaktad av en köpare i England som vill betala via PayPal. Du öppnar ett konto där och får ett bekräftelsemail på att betalningen kommit in. För att få ut pengarna måste du betala fraktkostnaden via Western Union. Sen ser du aldrig pengarna eftersom kvittot som såg ut att komma från PayPal var en bluff.

Konsument Europas råd till dig

  • Dra öronen åt dig om ”köparen” vill köpa din bil osedd eller om han eller hon inte försöker pruta. En begagnad bil är inte ett särskilt lämpligt objekt för ett distansavtal.
  • Du bör även bli fundersam om köparen vill betala med check. Var uppmärksam på om en check är utställd på mer än ditt begärda pris. Tänk på att det tar cirka 3–4 veckor innan du märker om en check har täckning eller inte.
  • Betala aldrig en ”mellanskillnad” för någonting förrän du är säker på att du har fått dina pengar.