stäng

Frågor om coronasituationen

Med anledning av pandemin har vi samlat information om vad som gäller kring resor, evenemang och beställda varor på Hallå konsuments webbplats, som är Konsumentverkets upplysningstjänst. 

Konsumentinformation med anledning av coronapandemin på Hallå konsuments webbplats

Blufflotterier

Uppdaterad: 2019-07-04

Ett blufflotteri går ut på att bedragarna tar kontakt med dig via telefon, brev eller mejl. Alternativt kan de även se till att du ”vinner” på en falsk skraplott.

De säger att du har vunnit ett en stor summa pengar och att du måste ringa ett visst betalnummer eller betala en administrativ kostnad för att få ut pengarna. Det kan handla om allt från några hundra tusen kronor till flera miljoner.

För att du ska kunna få dina vinstpengar utbetalade behöver de dina personliga uppgifter, till exempel namn, adress, bankkonto, kopia på ID-handling och vinstnummer.

Du kommer att få betala en avgift för att få ut din vinst

När kontakten är etablerad blir du gratulerad och garanterad att du snart ska få pengarna, men för att överföringen ska kunna slutföras så måste du betala en vinstskatt eller en administrativ avgift. Ofta rör det sig om några tusenlappar och den här skatten eller avgiften kan givetvis inte dras från det påstådda vinstbeloppet.

Om du betalar den påhittade vinstskatten eller avgiften får du snart ett nytt samtal om ytterligare en avgift eller skatt som måste betalas. Anti-terroristavgift, tullavgift, säkerhetsavgift och avgift för banköverföring är alla exempel på påhittade avgifter som förekommer i de här sammanhangen. Så fortsätter det tills man vägrar betala mer pengar. Då bryter bedragaren kontakten.

Har du ”vunnit” en gratisresa?

Ofta handlar vinsterna om en semester i solen eller en kryssning. Du kommer att bli ombedd att betala en summa i förskott för att försäkra dig om ditt pris. Ibland blir du erbjuden att ta med en person till om du betalar en administrativ avgift.

Utländska blufflotterier använder sig ofta av samma namn som redan existerande utländska lotterier. De använder sig av tillfälliga adresser och mobilnummer samt förfalskar ofta dokument och underskrifter från olika finansinstitut.

Så känner du igen ett blufflotteri

Det cirkulerar en mängd olika blufflotterier och namnen på de falska lotterierna varierar. Det är därför svårt att avgöra om det rör sig om ett blufflotteri bara på namnet.

Har du inte köpt någon lott, så är det osannolikt att du vinner någonting. Företag och stora nationella lotterier delar inte ut miljontals kronor genom att slumpvis välja ut ett antal e-postadresser. Med det i minnet så kan man gallra bort nästan alla blufflotterier.

Om man trots detta är osäker på om lotteriet är äkta eller inte så finns det några ytterligare saker man kan titta närmare på:

  • Kontrollera avsändaren. Ibland skickas vinstbreven från en allmänt tillgänglig e-postdomän (som t.ex. @hotmail, @yahoo eller @aim). Den som vill skapa ett mejlkonto här behöver sällan vara bekymrad över att uppgifterna kontrolleras. Om ett vinsterbjudande skickas från en allmänt tillgänglig e-postdomän så är det ett bedrägeriförsök.
  • För att se vilken domän som ett mejl kommer från, försök att skriva www. och lägg sedan till den text som står efter @ i avsändaradressen. Ex. om ett mail kommer från Anna_Anonym @aim.com så kan man hitta man e-postdomänen på www.aim.com.
  • Kontrollera kontaktuppgifterna. Om bedragaren har stulit en identitet från ett riktigt lotteri så uppger han/hon ofta andra kontaktuppgifter än de som redovisas på det riktiga lotteriets hemsida. Skälet till att bedragaren väljer ett legitimt lotteri är för att du vid en snabb kontroll ska tro att lotteriet faktiskt finns på riktigt. Jämför därför alltid kontaktuppgifterna (mejladresser och telefonnummer) med det riktiga lotteriet. Skiljer de sig kan man vara relativt säker på att det är en bluff. Vill man vara riktigt säker kan man alltid prova att kontakta det riktiga lotteriet (alltså inte genom kontaktuppgifterna i mejlet eller brevet) för att höra om de känns vid den utlovade vinsten.
  • När vinsterbjudande kommer med vanlig post är det inte lika lätt att avfärda brevet på avsändaradressen. Genom att kontrollera det vi nämnt ovan brukar det gå ganska snabbt att få reda på vad det egentligen handlar om.

Konsument Europas råd

  • Svara inte på dessa brev/mejl. Du har inte vunnit någonting och kommer bara att förlora alla pengar som du betalar.
  • Om du vet att du inte har köpt någon lott eller aktivt har deltagit i en utlottning av någonting kan du heller inte ha vunnit något.
  • Var medveten om att spanska lotterivinster inte är beskattade, så därför kan du omöjligt behöva betala skatt på din vinst.
  • Vissa ”gratisresor” kräver att du åker till en annan destination för avresa och att du själv måste betala för boende m.m. Oftast blir det dyrare än om du hade bokat resan själv från första början.
  • Låter ett erbjudande för bra för att vara sant, så är det troligtvis det.

Det finns ofta en mängd stämplar och intyg på vinstbreven som kommer med vanlig post, men låt dig inte luras av att det ser trovärdigt ut. Det är inte svårt att få tag på färggranna stämplar. Du kan se ett exempel på ett vinstbrev från ett blufflotteri i rutan intill den här sidan.

Om du har betalat pengar till en bedragare – gör en polisanmälan.