Köpa presentkort i andra hand

Uppdaterad: 2016-02-04

Ett presentkort eller tillgodokvitto gäller i tio år om ingen tidsbegränsning anges. Det går att avtala om en kortare tid, men då måste det framgå av presentkortet. 

Därför är viktigt att du undersöker giltighetsdatum när du köper presentkort. Köp aldrig en resecheck eller ett presentkort i andra hand om du inte har kontrollerat presentkortets serienummer, giltighetstid och presentkortets värde med utfärdaren. Det är viktigt att utfärdaren bekräftar att biljetten/presentkortet är äkta och får överlåtas. Flera resebolag har särskild information om hur man ska gå till väga vid andrahandsköp av deras presentkort.

Kontrollera säljaren

För att undvika problem vid köp på Internet är det viktigt att kontrollera säljarens omdömen, hur många transaktioner som genomförts och vad betyget grundar sig på. Var försiktig om samma säljare har flera presentkort ute samtidigt och har sålt presentkort tidigare. Får du koden endast per mejl finns anledning att vara misstänksam eftersom samma kod kan ha sålts till flera personer. Det kanske inte existerar något fysiskt presentkort.

Vad händer om företaget går i konkurs eller byter ägare?

Om företaget går i konkurs finns det risk att presentkortet blir värdelöst, om företaget har många andra krav på sig. Vid ägarbyte är det inte säkert att det går att använda presentkortet hos den nye ägaren. Det avgörande är om det finns en överenskommelse mellan den gamla och nya ägaren om att överta sådana förpliktelser mot kunderna.

Checklista för andrahandsköp av presentkort

  • Kontrollera äkthet med utfärdaren. 
  • Kontrollera giltighetstid och värdet på resechecken/presentkortet. 
  • Kontrollera att biljetten/presentkortet får överlåtas. 
  • Lämna aldrig ut bokningsnumret till någon du inte känner. 
  • Var extra observant vid köp av presentkort i andra hand när utfärdaren av presentkortet har stängt och inte kan verifiera dess giltighet. 
  • Var alltid lyhörd och kritisk. Låter det rimligt? Är det för bra för att vara sant?