Köpa biljett i andra hand

Uppdaterad: 2017-07-13

I samband med stora konserter eller sportevenemang finns det möjligheter att köpa biljetter i andra hand. 

Närbild på hand som bjuder ut biljetter till evenemang.

De annonseras ut på Internet av privatpersoner eller av webbplatser som specialiserat sig på att sälja biljetter i andra hand. Att köpa en biljett i andra hand över nätet istället för att stå i kö och vänta kan vara riskabelt. Som konsument saknar du skydd om den auktoriserade återförsäljaren bestämmer sig för att makulera din biljett i dörren. Detta kan hända om du köper biljetten på vissa webbplatser eftersom köpet i så fall strider mot ursprungsavtalet. Biljetten är köpt på ett sätt som bryter mot den auktoriserade återförsäljarens köpvillkor.


Aktörer som säljer i andra hand kan inte garantera att du kommer in på evenemanget då de inte har kontroll över system och insläpp. Idag är biljettkontrollen till i princip alla stora evenemang automatiserad vilken innebär att varje biljett avläses maskinellt.

Kontrollera om biljetten är personlig

Det är inte olagligt att köpa biljetter i andra hand, men kontrollera om biljetten är personlig. Om du inte kan legitimera dig med rätt namn kan arrangören vägra släppa in dig.

Kontrollera vilka regler som gäller i det landet som du beställer ifrån

I vissa länder finns regleringar gällande evenemangsbiljetter på andrahandsmarknaden. I Sverige finns inga lagliga hinder mot att köpa, byta eller sälja evenemangsbiljetter i andra hand.

På på ECC Frankrikes webbplats kan du se vilka länder inom EU, Norge och Island som förbjuder andrahandsförsäljning av biljetter.

Kontrollera att biljetten är äkta

Vidare finns det inte någon garanti för att biljetten är äkta. Tänk på att alltid kontrollera med utfärdaren att biljetten är äkta och får överlåtas. Be säljaren om serienumret på biljetten. Kontakta sedan utfärdaren, till exempel konsertarrangören. Om evenemanget blir inställt riskerar du att inte få tillbaka pengarna. Om du har betalt ett pris utöver ordinarie biljettpris får du aldrig tillbaka mellanskillnaden.

Vissa bolag annonserar att de har biljetter till evenemang redan innan biljetterna släpps. Detta är direkt vilseledande eftersom det aldrig säljs biljetter före biljettsläppet.

Så här gör du om du inte får din biljett levererad

  • Kontakta näringsidkaren skriftligen. 
  • Om ärendet inte löser sig – kontakta Konsument Europa via e-post. Glöm inte att bifoga all dokumentation i ärendet, exempelvis bokningsbekräftelse, betalningsbevis, korrespondens mellan dig och säljaren.