Köpa biljett av återförsäljare

Uppdaterad: 2016-02-04

Innan du köper biljetter till exempelvis en fotbollsmatch eller en konsert, finns det några saker som är viktiga att tänka på. 

Närbild på biljettrulle.

Bland annat har du inte någon ångerrätt enligt distansavtalslagen när du köper biljetter på nätet eller från ett fysiskt försäljningsställe. När betalning har skett är du bunden av ditt köp.

Kontrollera säljaren

Undersök i förväg vem som är auktoriserad återförsäljare av de biljetter som du tänkt köpa. Handla din biljett från de officiella butikerna. Se alltid till att du har säljarens kontaktuppgifter och kontrollera att bolaget har en fungerande kundtjänst.

Kontrollera säljarens webbplats

Köper du biljetter på internet av ett för dig okänt företag är det viktigt att kontrollera webbplatsen. Se efter om uppgifterna stämmer och kontrollera hur länge sidan har varit igång. Om den är nystartad bör man vara extra försiktig. På www.archive.org kan du se när webbplatsen registrerades och uppdaterades. Länk hittar du intill den här sidan. Gör gärna även en sökning på företaget via sökmotorer. 

Läs villkoren noga

Kontrollera alltid webbplatsen noga och läs försäljningsvillkoren innan du köper biljetterna.

Titta extra på punkten vad gäller ersättning om något skulle gå fel. Ta reda på när och hur de levererar biljetterna så att du inte står där utanför arenan utan biljetter. Vare sig du har läst villkoren i ett avtal eller inte, är du i regel bunden av dem. Det enda som krävs av säljaren är att han har hållit villkoren tillgängliga för dig så att du har kunnat läsa dem före exempelvis ett köp.

Om du är tveksam gällande säljarens uppgifter, köp inte biljetter där. Kontrollera gärna biljettens äkthet med utfärdaren innan du köper. Be säljaren om serienumret på biljetten och kontakta sedan utfärdaren.

När du bokar din biljett, måste du lämna en del information. Kontrollera alltid om uppgifterna stämmer – även när du får din biljett.

Betala med kreditkort

Det är alltid en fördel att betala med kreditkort. Du kan då vända dig till banken för att få dina pengar tillbaka om biljetten inte levereras enligt överenskommelse.

Biljetter får oftast inte säljas vidare

De som säljer biljetter för den ansvariga arenans/arrangörens räkning brukar i sina villkor nämna följande: ”Biljetter får endast köpas för personligt bruk och får ej användas i kommersiellt syfte.” Det innebär att biljetten inte får säljas vidare utan skriftligt medgivande. Återförsäljning eller misstanke om försök till återförsäljning till ett högre pris än vad som anges på biljetter medger grund för att beslagta eller makulera biljetter. 

Så här gör du om du inte få din biljett levererad

  • Kontakta näringsidkaren skriftligen. 
  • Om ärendet inte löser sig – kontakta Konsument Europa via vår reklamationsblankett. Glöm inte att bifoga all dokumentation i ärendet (exempelvis bokningsbekräftelse, betalningsbevis, korrespondens mellan dig och säljaren).