Frågor kring coronaviruset (Visa meddelande)

Köpa begagnad bil i Tyskland

Uppdaterad: 2019-07-04

Priset kan vara lägre om du köper bil i Tyskland. Men det finns saker som är bra att tänka på innan du köper och tar hem en bil till Sverige, bland annat att det är säkrare att köpa av en auktoriserad återförsäljare.

Om du hamnar i en tvist med en tysk bilförsäljare kan det vara svårt att få rätt om du inte är beredd att stämma säljaren i tysk domstol. Om säljaren är medlem i föreningen "Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe" finns dock stora chanser att en tvist kan prövas i ett tvistlösningsorgan utanför domstol.

Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe kan du söka efter bilhandlare och verkstäder som är medlemmar i yrkesföreningen.

Testa bilen före köpet

Du som konsument kan komma överens med bilhandlaren att bilen ska testas av en oberoende motororganisation eller ett oberoende testcenter innan du köper den. Här är några av de organisationer i Tyskland som du kan kontakta:

 • ADAC är en tysk motororganisation som kan jämföras med Riksförbundet M Sverige (tidigare Motormännen). ADAC har testcenter i olika orter där bilar kan testas. Informera dig i god tid innan du åker om adresser och procedurer.
 • DEKRA är ett oberoende institut som genomför bilprovningar i Tyskland. DEKRA testar också begagnade bilar och har utvecklat ett kvalitetscertifikat (Dekra Gebrauchtwagensiegel). Det finns bilhandlare som säljer bilar som har Dekra Gebrauchtwagensiegel. Vanligtvis finns då information i annonsen.
 • TÜV är ett ytterligare institut som genomför bilprovningar i Tyskland och som också testar begagnade bilar.

Länkar till organisationernas webbplatser finns i rutan intill artikeln.

Kontrollera att alla dokument finns med

Följande dokument ska du få av säljaren när du köper en bil. Se till att du får med dig alla dokument.

 • Fahrzeugschein respektive Zulassungsbescheinigung Teil I (registreringsbevis del 1)
 • Fahrzeugbrief respektive Zulassungsbescheinigung Teil II (registreringsbevis del 2)
 • Inspektions-Scheckheft (servicebok)
 • Bedienungsanleitung (instruktionsbok)
 • Bericht der letzten Hauptuntersuchung (TÜV-Bericht) (besiktningsprotokoll)
 • ASU-Bescheinigung (avgasundersökningsprotokoll)

Du bör kontrollera uppgifterna i serviceboken och i besiktningsprotokollet om bilens mätarställning stämmer överens med den aktuella mätarställningen. För att kunna registrera en begagnad bil i Sverige behöver du registreringsbeviset i original eller ett CoC-intyg, (Certificate of Conformity) som är ett intyg på att bilen är Europatypgodkänd.

Exportregistrera bilen innan du kör hem den

Innan du kan köra hem med bilen måste den exportregistreras. Dessutom krävs en exportförsäkring (trafikförsäkring). Ofta kan större bilhandlare hjälpa till med detta. Ta reda på om bilhandlaren tar betalt för denna tjänst.

Ska du köpa exportskyltar själv ska du gå till Kfz-Zulassungsstelle / Straßenverkehrsamt i distriktet (Landkreis, Stadt) där du köpt bilen. Exportskyltar (Ausfuhrkennzeichen, Zollkennzeichen, Exportkennzeichen) är vita med svart skrift och ett rött fält på höger sida där sista giltighetsdag (månad och år) är präglad.

Tyskland har ändrat sina bestämmelser och från och med den 1 april 2015 utfärdas en ny sorts registreringsbevis för fordon med korttidsregistrering. Registrerings-handlingarna uppfyller de krav som bland annat Sverige ställer för att fordonet ska godkännas för trafik i landet. Det är därmed numera tillåtet att köra fordon i Sverige med stöd av den tyska korttidsregistreringen. Läs mer om de tyska korttidsskyltarna på Transportstyrelsens hemsida, länk hittar du intill artikeln.

Du behöver följande dokument för att exportregistrera bilen:

 • Pass (pass)
 • Versicherungsbestätigung (försäkringsintyg)
 • Fahrzeugschein respektive Zulassungsbescheinigung Teil I (registreringsbevis del 1)
 • Fahrzeugbrief respektive Zulassungsbescheinigung Teil II (registreringsbevis del 2)
 • TÜV-, AU-Protokoll (besiktningsprotokoll och avgasundersökningsprotokoll)
 • Abmeldebescheinigung (avregistreringsbevis)

Eventuellt kan du även behöva de gamla skyltarna.