Fler luras att investera pengar i falska värdepapper

2016-02-02

Allt fler polisanmäler att de blivit lurade att investera sina sparpengar i falska eller värdelösa värdepapper, men anmälningarna leder nästan aldrig till åtal. Förra året gjordes ett hundratal polisanmälningar om så kallade investeringsbedrägerier - en fördubbling jämfört med 2014, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

De kriminella aktiemäklarna agerar ofta från utlandet. Svenskar är en bra målgrupp för bedrägerierna, då svensken är intresserad av aktier och är relativt bra på engelska.

Det kan ta tid innan erbjudandet kommer

Bedragarna jobbar väldigt professionellt under lång tid, och försöker bygga upp ett förtroende. Det kan ta ett eller två år innan erbjudandet kommer. Och som stöd har de webbplatser där det ser ut som att det är en riktig firma. De kan till och med ha arrangerat en falsk börs, och de har trycksaker som du kan få.

Polisanmälningarna leder i princip aldrig till åtal och pengarna försvinner vanligtvis till Kina via Hong Kong.

Finansinspektionens råd för att inte bli lurad 

- Om det ringer någon som du inte känner, som kanske pratar engelska, och erbjuder eller pratar om investeringar, så är det bästa rådet att tacka nej och lägga på luren, säger Lars Malmström vid Finansinspektionen i intervju, i Sveriges Radio.

Källa: Ekot i Sveriges Radio