stäng

Frågor om coronasituationen

Med anledning av pandemin har vi samlat information om vad som gäller kring resor, evenemang och beställda varor på Hallå konsuments webbplats, som är Konsumentverkets upplysningstjänst. 

Konsumentinformation med anledning av coronapandemin på Hallå konsuments webbplats

Läs villkoren innan du beställer hudvård på nätet

2015-08-31

Bara den senaste månaden har Konsument Europa fått in 15 ärenden mot företaget Skincenter, gällande provpaket på hudvård som övergått i abonnemang.

Skärmdump av en av Skincenters annonser.

Skincenter är ett webbaserat företag som säljer olika typer av hudvårdsprodukter, främst genom annonser på Facebook där man erbjuder så kallade provpaket

De konsumenter som har vänt sig till Konsument Europa berättar att de har tackat ja till ett provpaket för 5 euro, för att sedan upptäcka att de har fastnat i ett abonnemang som kostar 139 euro per månad. 

Läs ALLTID avtalsvillkoren

Konsument Europas jurister har granskat Skincenters avtalsvillkor och redan under punkt 1.1 kan man läsa att "vid beställning av ett välkomstpaketerbjudande via säljkanalen ingår du ett avtal abonnemang."

Det är oklart huruvida Skincenter presenterar de fullständiga avtalsvillkoren i sina Facebook-annonser, då få konsumenter som vänt sig till oss har kunnat framvisa en kopia på annonsen de beställde varorna ifrån.

Om du själv funderar på att beställa ett provpaket – vare sig det gäller hudvårdsprodukter eller annat – är rådet att alltid läsa alla typer av villkor som är förknippade med erbjudandet. 

Om du har drabbats

Skincenter uppger i vissa annonser att de är ett danskt företag, men i själva verket är företaget registrerat i Gibraltar som är ett brittiskt territorium beläget i södra Spanien. Gibraltar är känt för sin fördelaktiga bolagsskatt vilket lockar många företag att registrera sig där, oavsett var företaget har sitt ursprung.

Konsument Europas systerkontor i England, UK European Consumer Center, har meddelat att man gärna försöker medla med Skincenter å drabbade konsumenters vägnar. Förutsättningen är att konsumenten har sparat all dokumentation och korrespondens samt att man själv försökt men inte lyckats komma i kontakt med företaget. 

Har du eller någon du känner råkat ut för problem efter att ha beställt produkter från Skincenter? Ta kontakt med Konsument Europas juridiska handläggare så får du hjälp med hur du går vidare.

Provpaket: Tänk på det här

  • Läs avtalsvillkoren noga och gärna flera gånger!
  • Gör en skärmdump av annonsen, av varje steg i orderprocessen och av villkoren för att ha bevis på vad du har tackat ja till.
  • Är annonsen full av stavfel och annat som gör dig misstänksam? Beställ inte!
  • Kolla upp företaget! Ta reda på vad andra tycker och om företaget är vad de utger sig för att vara.
  • Använd sunt förnuft! Låter det för bra för att vara sant, är det förmodligen det.
  • Betala med kreditkort för att ha någon som helst chans att få tillbaka pengar om problem skulle uppstå.