stäng

Frågor kring coronaviruset

Samlad information om vad som gäller kring resor, beställda varor och evenemang finns på Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument webbplats. Konsument Europa är en del av Hallå konsument. 

Konsumentinformation med anledning av coronaviruset på Hallå konsuments webbplats

Varning för oseriösa värderingssajter

2014-07-03

Konsument Europa uppmanar konsumenter att vara försiktiga när de använder olika typer av bilvärderingstjänster på internet. Många gånger kostar tjänsterna pengar – trots att de vid en första anblick ser ut att vara gratis.

Konsument Europa har under juni månad tagit emot många telefonsamtal och anmälningar från konsumenter gällande olika värderingstjänster på internet. Konsumenterna som kontaktar oss har beställt en nätbaserad bilvärdering i tron att tjänsten varit gratis, för att sedan få hem en faktura på flera hundra kronor utan att detta framkommit vid beställningen.

Många av de konsumenter som känner sig lurade har kommit i kontakt med de olika bilvärderingssajterna via en länk på Facebook, genom pop-up-fönster eller liknande. Det som sedan har anmälts till Konsument Europa och Konsumentverket är att sajterna helt har saknat information om att värderingstjänsten skulle kosta pengar.

Vi uppmanar därför dig som konsument att vara noga med att läsa genom villkor och ta reda på vilket företag det är som erbjuder bilvärderingstjänsten som du är intresserad av, innan du lämnar ut personuppgifter som personnummer och mobiltelefonnummer.

I Konsument Europas och Konsumentverkets diarium kan du själv söka på ”bilvärdering” för att se vilka företag som tidigare har blivit anmälda till oss. Se länk intill den här sidan.