stäng

Frågor kring coronaviruset

Samlad information om vad som gäller kring resor, beställda varor och evenemang finns på Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument webbplats. Konsument Europa är en del av Hallå konsument. 

Konsumentinformation med anledning av coronaviruset på Hallå konsuments webbplats

Bli inte blåst när du reser till USA

2014-12-05

USA är drömresemålet för många, men se upp så att du inte blir lurad när du ansöker om det elektroniska inresetillståndet, ESTA.

UPPDATERAD 2017-03-23: Konsument Europa har blivit kontaktade av konsumenter som ansökt om ESTA och fått betala 600 - 700 kronor. Vi vill därför åter uppmärksamma konsumenter att det finns sajter som tar extra betalt för tjänsten och har uppdaterat artikeln med tips.

Kvinna med mobiltelefon i handen och amerikansk flagga i bakgrunden.

Alla svenskar, och andra nationaliteter som omfattas av det så kallade visa waiver-programmet, som reser till USA måste senast 72 timmar före avresa göra en elektronisk reseanmälan; ESTA (Electronic System for Travel Authorization).

Man gör sin anmälan på en sajt som tillhör den amerikanska staten, närmare bestämt U.S. Customs and Border Protection. Att göra en anmälan går snabbt och kostar 14 dollar som man betalar med kort på webbplatsen.

Här ansöker du om ESTA

Se upp för snarlika webbplatser

På nätet finns det tyvärr flera snarlika webbplatser, som inte tillhör den amerikanska regeringen, och som tar rundligt betalt för att ”hjälpa till” med att fylla i uppgifterna och skicka in blanketten. Det kan kosta mellan 400 och 700 kronor om man inte ser upp! Och har du väl betalt är det tämligen utsiktslöst att få tillbaka sina pengar.

Tips för att inte bli lurad

  • Undersök webbadressen. Kontrollera att du verkligen landat på U.S. Customs and Border Protections webbplats. Kontrollera att webbadressen i webbläsaren är https://esta.cbp.dhs.gov/esta/application.html?execution=e1s1.
  • Undersök prisuppgifterna. Ser du inga prisuppgifter eller kan du inte från ansökningssidan klicka dig till startsidan eller en sida där uppgifterna finns? Då har du mest troligt landat på en webbplats som tar extra betalt för din ESTA-ansökan.

Mer information

Läs våra juridiska rådgivares svar på frågor om ESTA-webbplatser på vårt frågeforum.