stäng

Frågor om coronasituationen

Med anledning av pandemin har vi samlat information om vad som gäller kring resor, evenemang och beställda varor på Hallå konsuments webbplats, som är Konsumentverkets upplysningstjänst. 

Konsumentinformation med anledning av coronapandemin på Hallå konsuments webbplats

Varning för oseriösa bolag som säljer Beaudify, Corexin och Green Detox

2013-03-14

Konsumentverket och Konsument Europa får in många anmälningar mot bolag som säljer provpaket och abonnemang för bland annat varumärkena Beaudify, Corexin och Green Detox. Vi varnar nu för erbjudanden om de här produkterna. Risken är stor att du luras.

Både Konsumentverket och Konsument Europa får just nu in många anmälningar som handlar om företag som lurar konsumenter på internet. Ofta handlar det om företag som via annonser på internet säljer hälsoprodukter, läkemedel, kosttillskott, skönhetsmedel, bantningspreparat och liknande. Produkterna säljs genom billiga provpaket eller ges bort gratis under en testperiod. Drabbade konsumenter beställer ett provpaket och betalar med bankkort.

Problemen för konsumenterna börjar kort därefter när de fastnar i avtal de inte vill ha. Det gör att de tvingas betala stora summor i ett abonnemang de inte ens vet att de har ingått. Eftersom konsumenten har betalat provpaketet med sitt kontokort kan företaget fortsätta att dra pengar från kontot. Avtalen är svåra att komma ur eftersom företagen ofta inte svarar på mejl eller telefon. Om konsumenterna inte betalar kan det leda till hot om inkassokrav och betalningsförelägganden.

Försäljningsmetoden används av många olika företag som dessutom ofta byter namn och utseende på sina webbplatser. Nu varnar Konsumentverket och Konsument Europa för tre av dessa företag.

Blå Kode Ventures (Blue Code Ventures)/Beaudify

Drabbade konsumenter har beställt provprodukter för 29 eller 33 kronor. Många som beställer har inte förstått att de även beställer en prenumeration på produkten för 760 kronor per månad. Avtalsvillkoren är mycket dåligt översatta till svenska och nästan obegripliga och kan dessutom vara svåra att hitta på webbplatsen.

Konsumenter som har försökt säga upp abonnemanget har haft svårt att få kontakt med företaget. Förutom kostnaden för provprodukten har det dragits ytterligare pengar från konsumenternas konton efter ett par veckor. Ibland har det dragits 760 kronor, ibland ännu mer. Konsumenterna har dock inte alltid fått några varor.

Health C-P/Corexin

Bolaget Health C-P marknadsför och säljer viktminskningspreparatet Corexin. Via annonser på internet erbjuds konsumenter ”gratis provpaket” där man enbart behöver betala en fraktkostnad på 35 kronor. Men konsumenter som har beställt provpaketet har blivit abonnenter och cirka 1 400 kronor ytterligare har då dragits från deras konto för kommande leveranser.

Konsumenter som har meddelat att de inte vill ha mer än ett provpaket har ändå fått besked om att de måste betala en leverans till innan de kan komma ur abonnemanget. Efter försäljningstillfället kallas det för välkomstpaket och vill man ångra köpet måste man skicka tillbaka varan oanvänd.

Formezones/Green Detox

Bolaget Formezones marknadsför och säljer produkten Green Detox. Det är ett preparat som påstås rena kroppen. Det säljs med samma metod som Corexin och konsumenter drabbas på samma sätt.

Andra varumärken

Tidigare har andra varumärken sålts på liknande sätt som dessa. Konsumentverket får just nu in färre anmälningar mot dem men de kan ändå vara bra att känna till.

  • Afrikansk Mango
  • MetaBurn
  • OrganaSlim
  • SlimVida

Om du har drabbats

  • Läs orderbekräftelsen noggrant. Oftast är det först då du upptäcker att ett proverbjudande faktiskt leder till en prenumeration. Om du inte har fått en orderbekräftelse bör du skriva till bolaget och begära en.
  • Du har en lagstadgad ångerrätt vid distansköp av varor inom EU. Skicka ett ångerbrev till företaget. Förklara att du inte vill genomföra köpet. Skaffa gärna kvitto från posten på att du har skickat brevet och spara en kopia av brevet som bevis. Du kan även ångra via e-post om företaget har en e-postadress. Kom ihåg att spara meddelandet som bevis.
  • Du har rätt att kräva tillbaka pengarna, som du har betalt för produkten inklusive frakt. Har du betalt med kreditkort kan du vända dig direkt till kreditgivaren för att kräva återbetalning. Undersök med din bank om du kan spärra ditt kort för att hindra att bolaget drar mer pengar från ditt kort. Tänk på att det kan kosta pengar att beställa ett nytt kort.
  • Använd inte produkten när den levereras. Ofta marknadsförs produkterna som provpaket, men i orderbekräftelsen kallas det välkomstpaket. För att kunna ångra köpet måste varan vara oanvänd.
  • Skicka tillbaka den oanvända varan. Det är du som ska betala returfrakten.
  • Efter att du har ångrat köpet är avtalet hävt och företaget får inte dra pengar från ditt konto. Reklamera till din bank om företaget ändå drar pengar. Visa då även upp ditt ångerbrev som du skickat till bolaget.

Personlig rådgivning från Konsument Europa

Om du behöver personlig rådgivning kan du vända dig till oss på Konsument Europa. Vi kan ge dig kostnadsfria råd när du handlar över gränserna inom EU. Konsument Europa är en enhet på Konsumentverket som även finansieras av Europeiska kommissionen och ingår i nätverket European Consumer Centres. Vi du göra en anmälan, använd vår klagoblankett, se länk vid sidan om artikeln.

Anmäl till Konsumentverket

Konsumentverket vill gärna få in anmälningar mot företag som använder sig av den här och liknande marknadsföringsmetoder. Du kan anmäla till Konsumentverket genom att klicka på länken vid sidan om artikeln.