Höga böter i Italien vid köp av piratkopior

2012-05-07

De senaste veckorna har hundratals italienska konsumenter fått höga böter efter att ha köpt piratkopierade varor på nätet. 

Nu hör många konsumenter av sig till ECC-nätverket med frågor om vad man ska tänka på när man handlar över nätet och hur man kan undvika oseriösa näthandlare.

Om en märkesvara är nedsatt med 70 % finns det anledning att misstänka att varan är en kopia, och man bör därför undvika att köpa den. I Italien är det inte bara säljaren av en piratkopierad vara som riskerar att råka illa ut, utan även köparen kan få höga böter, (upp till 10 000 euro) eller till och med fängelse.

För europeiska konsumenter som besöker Italien kan det vara bra att veta att lagen även gäller i butiker, vid gatuförsäljning och på marknader i Italien. Undvik därför att köpa märkesvaror som verkar vara väldigt billiga i jämförelse med liknande varor.


Att tänka på när du handlar över nätet:

  • Läs på om företaget innan du beställer. Läs gärna om andra människors erfarenheter om företaget på till exempel olika internetforum.
  • Finns det tydliga kontaktuppgifter till företaget? (till exempel telefonnummer, adress och e-postadress) Går det att komma fram på telefonnumret? Observera att en e-postadress inte räcker som kontaktuppgifter.
  • Kontrollera att sidan innehåller tydlig information om varans kvalitet, pris (inklusive moms och fraktavgifter), betalningssätt och hur du går tillväga om du vill ångra dig.