stäng

Frågor om coronasituationen

Med anledning av pandemin har vi samlat information om vad som gäller kring resor, evenemang och beställda varor på Hallå konsuments webbplats, som är Konsumentverkets upplysningstjänst. 

Konsumentinformation med anledning av coronapandemin på Hallå konsuments webbplats

Se upp för piratkopior

2020-08-03

Det är billigt, snyggt och ser äkta ut. Att handla märkesvaror online eller på semestern, både utomlands och hemma, kan innebära att du köper en piratkopierad vara. Det finns flera problem med att handla piratkopierade produkter, bland annat kan varorna vara skadliga. Piratkopior är i regel dessutom olagliga.

Det finns flera problem med att handla piratkopierade produkter. I värsta fall får du en vara som inte är säker och som skadar dig eller någon i din familj. En del saker kan till exempel innehålla farliga kemikalier. Det är också dyrt för samhället med piratkopierade produkter. Enligt uträkningar från 2016 som OECD, the Organisation for Economic Co-operation and Development gjort, förlorade Sverige 28,3 miljarder kronor på piratkopierade produkter.

En annan sak att tänka på om du köper en piratkopierad produkt är hur varan är framställd och vem som har gjort varan. Det kan spela roll för påverkan på miljö, människor, djur och förhållanden både nära dig och runt om i världen.

Piratkopierade produkter kanske inte heller uppfyller de säkerhetskrav vi har inom EU. Det kan bero på att de innehåller vissa hälso- eller miljöfarliga ämnen eller inte uppfyller andra säkerhetskrav.

Att handla på nätet

När du handlar på nätet är det svårt att syna en produkt i sömmarna, men det finns några saker du kan göra för att försöka kontrollera äktheten på en vara.

Tips för att avslöja piratkopior på nätet

 • Kolla upp säljarens identitet. Kontrollera alltid att kontaktuppgifterna på webbplatsen verkligen existerar och var du kan klaga om du skulle stöta på problem.
 • Läs andra kunders omdömen. Sök i en sökmotor för att kontrollera vad andra konsumenter skriver om företaget. Läs kommentarerna med kritiska ögon.
 • Kolla upp om webbplatsen tilldelats ett trygghetsmärke. Ett trygghetsmärke intygar att webbplatsen uppfyller kvalitetskraven för märket och utlovar ett säkert nätköp. Klicka på märket för att kontrollera att det är äkta.
 • Utvärdera om webbplatsen upplevs professionell. De flesta webbplatserna som säljer piratkopior innehåller ofta stavfel, grammatiska fel och har dålig kvalitet på bilderna. Är bilderna av låg kvalitet eller ser konstiga ut? Det kan vara tecken på att webbplatsen säljer piratkopior
 • Kolla upp dina konsumenträttigheter på webbplatsen. Näthandlare är skyldiga att ge dig tydlig och korrekt information om dina rättigheter som konsument.
 • Undersök priset på produkten. Piratkopior säljs ofta till ett betydligt lägre pris än vad som anges i den officiella återförsäljarens webbutik. "Om priset är för bra för att vara sant, är det oftast det" är en princip du bör ha i åtanke när du handlar på nätet.
 • Kolla upp auktoriserade återförsäljare på den officiella webbplatsen. Ofta finns det listor för vilka webbshopar som är godkända respektive svartlistade. Att beställa produkter från godkända återförsäljare garanterar att produkten du köper är äkta.
 • Betala med säkra betalningsmetoder. Betala alltid på en sida som har säker anslutning, betala mot faktura eller kreditkort och undvik direkta penningöverföringar. Spara alltid kvitto och orderbekräftelse.
 • Var uppmärksam på om produkten har originaldelar. Är produkten renoverad? Innehåller den originaldelar? Det gör en avsevärd skillnad för din garanti och vad du kan förvänta dig av en sådan produkt.

Handla på semestern

Handlar du märkesvaror på semestern, både utomlands och hemma, är det viktigt att du försöker kontrollera äktheten på varan. Och kom ihåg – piratkopior är i regel olagliga.

En piratkopia är oftast billig, men kan i slutändan kosta dig mycket mer. I många länder är lagarna mot piratkopierade produkter mycket stränga. I en del länder kan du få böter för att ha köpt en piratkopierad vara. I Italien kan du få böter på upp till 100 000 kronor, inte bara för att ha handlat en piratkopierad vara, utan även om du för in en sådan i landet.

Regler och lagar gällande piratkopiering varierar inom EU. I Sverige får du exempelvis inte böter om du enbart innehar en piratkopierad produkt.

Piratkopior kan vara svåra att känna igen, men produkterna är ofta av sämre kvalitet och saknar säkerhetsgarantier.

Så känner du igen piratkopior på plats

 • Undersök material och detaljer. På en piratkopia är materialet ofta av sämre kvalitet än originalet. Titta noga på sömmar och etiketter. På en piratkopia är de ofta felsydda och slarviga. Kolla så att varumärket är rättstavat och att inga detaljer i logotypen saknas. Läs etiketterna och tvättråden, på en piratkopia är de är ofta felstavade.
 • Kontrollera foder och fickor. Insidan ska vara lika välgjord som utsidan. Förfalskare har sällan en bra bild av insidan av exempelvis en väska då de vanligtvis arbetar från fotografier.
 • Undersök förpackningen. Kontrollera att det är samma varumärke på förpackningen som på den köpta varan. Dyra modeprodukter säljs sällan med plastförpackningar.
 • Kontrollera var produkten är tillverkad. Kopior av skönhetsprodukter och parfym kan ge svåra allergiska reaktioner. Be den svenska distributören för varumärket genom tillverkningsnumret på förpackningen spåra om produkten är tillverkad i originalfabriken.
 • Kolla upp priset. Jämför vad varan kostar i en äkta märkesbutik. Är priset för bra för att vara sant, är det nog det.
 • Be om kvitto. Tänk på att varor som säljs av privatpersoner också kan vara förfalskade. Fråga var varan är köpt och be om kvitton och eventuella garantier.
 • Köp inte kända märkesvaror som saluförs på stranden eller på gator och torg. Det som verkar vara ett fynd kan i slutändan kosta betydligt mer än det smakar. Piratkopian kan bli dyrare än originalet om du tvingas att betala höga böter.

Ingen garanti för produktsäkerhet

Som konsument har du ingen garanti för vad förfalskningen som du köper innehåller. Många förfalskade produkter uppfyller inte gällande säkerhetskrav och är därför direkt farliga, exempel på detta är läkemedelsprodukter, leksaker eller skönhetsprodukter och parfym.

Leksaker som lätt går sönder kan vara farliga för barn. Piratkopierade leksaker uppfyller sällan de säkerhetskrav som annars ställs. Om leksakerna lätt går sönder eller tappar delar kan de vara direkt livsfarliga för barn eftersom barnet kan sätta delarna i halsen.

Smink- och hudvårdsprodukter kan innehålla 60–70 ingredienser och kräver avancerad teknik för att framställas. Parfymer är enklare att kopiera med ett mindre antal ingredienser än i färgkosmetika och hudvård. Även om doften i piratkopian stämmer rätt väl överens med originalet så kan en fuskparfym ge dig svåra allergiska reaktioner.