stäng

Frågor kring coronaviruset

Samlad information om vad som gäller kring resor, beställda varor och evenemang finns på Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument webbplats. Konsument Europa är en del av Hallå konsument. 

Konsumentinformation med anledning av coronaviruset på Hallå konsuments webbplats

Safer Streaming

2020-06-18

Huvuddelen av den globala internetbandbredden förbrukas idag via olika strömningskällor. Under coronakrisen våren 2020 ökade den i en sådan utsträckning att EU-kommissionen uppmanade ledande internetleverantörer att sänka videokvaliteten för att säkerställa internethastigheten för viktigare tjänster som webbmöten för hemmakontor.

Under de senaste åren har strömningstekniken förändrat medielandskapet i grunden genom en framgångsrik sammanslagning av onlinevärldarna och tv-världarna. Tack vare en denna lönsamhet kan många strömningsföretag spendera mer än den vanliga filmindustrin på produktion av exklusiva tv-serier och filmer, och därigenom öka sin tittarskara ännu mer. 

On-demand tjänster gör det möjligt att titta utan att du behöver ladda ned innehåll på vad du vill, när du vill. Det är lätt att ansluta med hjälp av en smart-tv, dator av vilket slag som helst, smartmobil, datorplatta och till och med en spelkonsol.

Olagliga nedladdningar av piratkopierat material har minskat under de senaste åren eftersom användarna föredrar att använda säkra och bekväma webbplatser till rimliga priser istället för riskfyllda alternativ som kan resultera i att infekterade filer laddas ned i kombination med risken för att bli åtalad av brottsbekämpande myndigheter.

Två olika faror för konsumenten

Legitima strömningswebbplatser finansieras genom reklam-, uthyrnings- och abonnemangsmodeller. Varianter av denna brottsverksamhet har utvecklats till ett ständigt hot och ersätter alltmer äldre typer av piratkopiering.  Ett annat problem är bluffwebbplatser som låtsas erbjuda abonnemang eller innehåll.

Bluffwebbplatser får oerfarna konsumenter att gå i en fälla med hjälp av bluffabonnemang och missbrukar därefter deras personuppgifter.

Piratwebbplatser försöker att framstå som legitima för att fresta användare att titta på eller köpa stulet innehåll, samtidigt som användarens privata information stjäls.

Luras in i abonnemang 

Ett vanligt trick av nätbedragare är att presentera en trovärdig förstasida med bilder eller reklamvideor av frestande medieinnehåll som man får tillgång till under en kort kostnadsfri provperiod. 

Efter registreringen upptäcker konsumenten att man ändå inte har åtkomst till det utlovade innehållet. Eftersom de inte har betalat något tycker de kanske att ingen skada har inträffat och ignorerar sannolikt saken. Några dagar senare får de en faktura på flera hundra euro för ett årsabonnemang där det står att den kostnadsfria provperioden automatiskt övergår till ett årsabonnemang efter att provperioden på några dagar löpt ut.

Missbrukar personuppgifter

De flesta bluffwebbplatser med förfalskat strömningsinnehåll hyser inget innehåll överhuvudtaget. 

Hundratals sådana webbplatser följer samma mall och publiceras över hela Europa, ofta av samma brottslingar. Efter en tid försvinner de från nätet om det utfärdas alltfler varningar för webbplatserna, eller om de tas ner av brottsbekämpande myndigheter - vilket gör den bedrägliga domänen mindre lönsam. Webbplatserna dyker snart upp igen under nya domännamn och så är en ny bedrägeriomgång igång.

Förutom att sälja bluffabonnemang gör dessa webbplatser vinster på nätfiske genom att sälja personuppgifter som användare anger under registreringen.

Vissa bluffwebbplatser skickar även ut personliga meddelanden via e-post eller textmeddelande efter registreringen där man påstår att ytterligare personuppgifter krävs av säkerhetsskäl. Personuppgifterna samlas in för försäljning, ofta till andra kriminella projekt.

Läs mer

Mer tips och information om hur du gör din strömning säkrare