stäng

Frågor kring coronaviruset

Samlad information om vad som gäller kring resor, beställda varor och evenemang finns på Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument webbplats. Konsument Europa är en del av Hallå konsument. 

Konsumentinformation med anledning av coronaviruset på Hallå konsuments webbplats

Att tänka på när du handlar utanför EU

2020-06-11

När du handlar från ett icke EU-land gäller andra regler än om du handlar inom EU. Bland annat får du betala tull och andra avgifter.

Om du beställer varor från ett land utanför EU är det inte säkert att du skyddas av EU:s konsumentlagstiftning. Det betyder att du kanske inte har samma rättigheter eller är lika skyddad som konsument. Om det är lagstiftningen i säljarens land som gäller är det inte säkert att du har rätt att ångra eller reklamera beställningen på samma sätt som om säljaren fanns i ett EU-land. 

 

Inte alltid samma rättigheter

Inom EU har konsumenten rätt att ångra sig, rätt att reklamera felaktiga varor, skydd emot oskäliga avtalsvillkor samt rätt till återbetalning vid utebliven leverans. Det är inte säkert att du har samma rättigheter om du handlar från ett land utanför EU och det måste du som konsument vara medveten om.

 

Tull och moms tillkommer

Det kan också bli dyrare än du tänkt dig om du handlar varor från ett land utanför EU eftersom du kan behöva betala extra för tull och andra avgifter. Om du köper varor från ett land utanför EU, Island, Norge eller Storbritannien räknas det som privatimport och du måste betala svensk införselmoms. Moms måste du alltid betala. För de flesta varor är momsen 25 procent. Tullavgiften beror på hur mycket varan kostar och vad det är för slags vara. Grundregeln är att du ska betala tull om varan kostar mer än 1700 kronor.

 

Ibland behöver du betala tullavgifter trots att du handlar från ett företag inom EU. Om företaget du handlar från beställer och skickar varan från ett land utanför EU, till exempel Kina, ska du betala tull på samma sätt som om du beställde direkt från Kina. Om en tullavgift tillkommer, förutom moms och frakt, ska den vara medräknad i totalpriset.

 

Mer om tull och moms utanför EU 

 

Mer om att handla varor på nätet utanför EU