stäng

Frågor kring coronaviruset

Samlad information om vad som gäller kring resor, beställda varor och evenemang finns på Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument webbplats. Konsument Europa är en del av Hallå konsument. 

Konsumentinformation med anledning av coronaviruset på Hallå konsuments webbplats

Se upp för leksaker från sajter utanför EU

2019-06-25

En dansk konsumentorganisation har låtit testa leksaker från tre stora e-handelsportaler. En tredjedel av produkterna innehöll det hormonstörande ämnet ftalater.

Leksaker från e-handelsportalerna Wish, eBay och Amazon kan verka lockande på grund av det låga priset, men det är viktigt att komma ihåg att försäljare utanför EU inte behöver följa EU:s lagstiftning för vad produkter riktade mot barn får innehålla.

Det är den danska konsumentorganisationen Forbrugerrådet Tænk Kemi som låtit testa 29 leksaker från Wish, eBay och Amazon. Nio av dem visade sig innehålla otillåtet höga halter av det hormostörande ämnet ftalater.

Ftalater förbjudna inom EU

Ftalater används som mjukgörare i leksaker gjorda av plast, skum och gummi. Ämnet frigörs av sig själv och kan spridas i luften, men det är särskilt farligt för yngre barn som stoppar saker i munnen.

Inom EU är ftalater förbjudet i leksaker och barnavårdsprodukter sedan länge, och från och med 1 juli 2020 gäller även förbudet andra varor. Varor som enbart används inom industrin eller utomhus är undantagna.

Läs mer om testet på Forbrugerrådet Tænk Kemis webbplats