stäng

Frågor kring coronaviruset

Samlad information om vad som gäller kring resor, beställda varor och evenemang finns på Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument webbplats. Konsument Europa är en del av Hallå konsument. 

Konsumentinformation med anledning av coronaviruset på Hallå konsuments webbplats

Internationella konsumentdagen: Tänk smart när du handlar smart

2019-03-15

I dag, den 15 mars, äger internationella konsumentdagen rum. Dagen samordnas av organisationen Consumers International, och årets tema handlar om uppkopplade produkter.

En smart produkt är en produkt som är uppkopplad mot nätet och som ofta kan kopplas ihop med andra produkter. Ett exempel är smarta mobiltelefoner som kopplas ihop med smarta träningsklockor. Ett annat exempel är smarta hem, där du kan koppla upp allt från lampor till övervakningskameror och termostater. Ett smart hem kan ofta styras med en röstassistent där en mikrofon alltid är aktiverad, eller från mobiltelefonen.

Antalet smarta produkter har ökat kraftigt – i dag uppskattar man att det finns 23,1 miljarder uppkopplade produkter. Man räknas med att det talet kommer att tredubblas till år 2025.

Det finns många fördelar med smarta produkter. Bland annat kan du fjärrstyra ditt hem när du inte är hemma. Smarta träningsprodukter samlar ihop statistik om din hälsa och träning och presenterar för dig överskådligt i mobilen. Det finns dock även nackdelar med produkterna, och saker du bör tänka på när du köper dem.

Hur hanteras dina data?

Många smarta produkter samlar in mycket stora mängder data om dig och ditt liv. Undersök noga innan du köper produkten om hur datan hanteras och vilka som har tillgång till den. Kommer till exempel företaget som tillverkade din träningsklocka dela med sig av dina hälso- och platsdata till andra företag? Fundera även på vilka andra plattformar, till exempel Facebook, som kan kopplas ihop med produkten och om du verkligen vill det.

Även leksaker kopplas idag ofta upp mot nätet. Ett exempel är dockan Cayla, som fått mycket kritik för att den varit lätthackad, vilket i praktiken gjorde att barnets rum kunde avlyssnas. Det förekommer även mycket osäkerheter kring hur röstdatan dockan tar emot hanteras efter att den skickats vidare till företagets servrar. I Tyskland uppmanar myndigheterna konsumenter som köpt dockan att förstöra den.

Läs mer om dockan Cayla hos Sveriges konsumenter

Är din smarta produkt säker?

Att en produkt kopplas upp mot nätet innebär alltid en säkerhetsrisk. Framför allt har många smarta produkter, till exempel uppkopplade vitvaror, visat sig vara mycket enkla att hacka. Konsekvensen kan bli att produkten slutar fungera, att den fungerar sämre eller att den blir direkt farlig. Har du till exempel uppkopplade övervakningskameror skulle till exempel utomstående kunna ta sig in i dem och se och avlyssna vad som händer hemma hos dig.

Så gör du om produkten går sönder

Många uppkopplade produkter kan idag vara svåra eller dyra att reparera, då de blivit mer komplexa än vad de var tidigare.

Tänk på att du alltid har minst två års reklamationsrätt när du handlat inom EU. Ofta har du även en garanti på produkten, vilket dock är ett frivilligt åtagande från tillverkaren, där de anger villkoren.

Läs mer om att reklamera en vara

Läs mer om garanti

Du har även 14 dagars reklamationsrätt när du handlat på nätet från ett EU-land. Det innebär att du har rätt att plocka upp produkten och prova den. Butiken har dock rätt att göra ett värdeminskningsavdrag om du använt produkten mer än nödvändigt. För att de ska få göra det avdraget måste du ha blivit informerad om det när du köpte varan.

Läs mer om ångerrätt