stäng

Frågor kring coronaviruset

Samlad information om vad som gäller kring resor, beställda varor och evenemang finns på Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument webbplats. Konsument Europa är en del av Hallå konsument. 

Konsumentinformation med anledning av coronaviruset på Hallå konsuments webbplats

Flygbolaget Small Planet Airlines har gått i konkurs

2019-01-11

Flygbolaget Small Planet Airlines har gått i konkurs. Har du köpt en resa med bolaget bör du i första hand kontakta paketreseföretaget eller göra en kortreklamation.

Small Planet Airlines har haft bolag registrerade i Litauen, Tyskland, Polen, Italien, Estland och Kambodja.

Om du har köpt en paketresa, där flygresan med Small Planet Airlines ingår, ska du i första hand kontakta resebolaget som du köpt resan av. De ansvarar för att ordna en ersättningsresa eller för ge dig pengarna tillbaka. Om du redan befinner dig på resmålet ansvarar paketresebolaget för att du ska kunna ta dig hem.

Kontakta kreditgivarna eller kortföretaget

Har du köpt reguljära flygbiljetter, det vill säga fristående biljetter som inte ingår i en paketresa, och betalat med kreditkort bör du i första hand kontakta kreditgivaren för en kortreklamation. Om du och kreditgivaren inte kommer överens kan du vända dig till Konsumenternas Bank- och finansbyrå för mer information och hjälp.

Har du betalat flygbiljetterna med ett annat betalkort, som inte är ett kreditkort, kan kortföretaget ha egna regler som gör att du kan få pengarna återbetalda. Kontakta kortföretaget för att höra vad som gäller.

Det är viktigt att du kontaktar kreditgivaren eller kortföretaget så snart som möjligt, eftersom det finns en gräns för hur lång tid du har på sig.

Kolla din försäkring

Det finns försäkringar som skyddar mot flygbolagskonkurser. Har du tecknat en reseförsäkring bör du kontakta försäkringsbolaget och kontrollera vad som gäller.

Rikta krav mot konkursförvaltaren

Som en sista utväg kan du rikta krav mot konkursförvaltaren. Kraven som kommer in till konkursförvaltaren betalas enligt en prioriteringsordning. Ditt krav är en så kallad oprioriterad fordran, vilket innebär att chansen att få tillbaka pengarna är små.

Konkursförvaltare för litauiska Small Planet Airlines

Det lettiska flygbolaget försattes i konkurs av tingsrätten i Vilnius den 4 januari 2019. Bolaget Relina har utsetts till konkursförvaltare.

Relina
Konstitucijos Av. 12
Vilnius
Litauen

Telefon: + 370 5 2734773
E-post: relina@administratorius.lt

Konkursförvaltare för tyska Small Planet Airlines

Den första december öppnades konkursförfarandet mot tyska Small Planet Airlines.

Rechtsanwalt Joachim Voigt-Salus
Rankestraße 33
10789 Berlin
Tyskland

Konkursförvaltare för övriga länder

Konsument Europa kommer att uppdatera artikeln med kontaktuppgifter till övriga konkursförvaltare så snart vi har fått tag på dem.

Mer information

Läs mer om vad som gäller när ett flygbolag går i konkurs