stäng

Frågor kring coronaviruset

Samlad information om vad som gäller kring resor, beställda varor och evenemang finns på Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument webbplats. Konsument Europa är en del av Hallå konsument. 

Konsumentinformation med anledning av coronaviruset på Hallå konsuments webbplats

Flygbolaget Germania har ansökt om konkurs

2019-02-05

Flygbolaget Germania har ansökt om konkurs och ställer in alla flygningar.

Uppdatering 2019-04-23: Flygbolagets webbplats fungerar inte längre.

Resenärer som har köpt flygresor som en del i paketresa uppmanas i första hand att vända sig till sin researrangör för att ordna ersättningsresa.

Vad händer när flygbolaget går i konkurs och min resa blir inställd? Kan jag få pengarna tillbaka?

Har du enbart köpt en reguljär flygbiljett så har du vanligtvis inte något skydd vid konkurs. Om du får ersättning eller inte beror på konkursboets ekonomi. Har du tecknat en extra reseförsäkring där ersättning utgår vid en konkurs, som vissa försäkringsbolag erbjuder, ska du kontakta ditt försäkringsbolag.

Om du har betalat biljetten med kort kan du kontakta kortutgivaren och göra en kortreklamation. Har du betalat med kreditkort så har du ett extra skydd enligt konsumentkreditlagen. Det är viktigt att göra det så snart som möjligt då det finns en tidsfrist för att göra en kortreklamation.

Om du har köpt en paketresa från ett svenskt reseföretag och flygbolaget går i konkurs ska du vända dig direkt till reseföretaget. De måste boka om resan eller betala tillbaka kostnaden för den. Mer information om en paketresearrangörs ansvar hittar du i artikeln Paketresor bokade från 1/8 2018.

Krav direkt konkursboet

I de flesta fall ska du framställa ditt krav direkt till konkursboet, därför är det viktigt att du tar reda på rätt adress att skicka kravet till. I nuläget har vi ingen information om vem som är konkursförvaltare, utan du bör kontrollera företagets webbplats för mer information. Enligt uppgift på webbplatsen kommer du kunna framställa krav från det att konkursprocessen startat, vilket väntas ske i april 2019. 

Mer information

Läs mer om vad som gäller när du drabbas av flygbolag i konkurs