stäng

Frågor kring coronaviruset

Samlad information om vad som gäller kring resor, beställda varor och evenemang finns på Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument webbplats. Konsument Europa är en del av Hallå konsument. 

Konsumentinformation med anledning av coronaviruset på Hallå konsuments webbplats

Se upp för falska matvaror på semestern

2018-07-06

Parmaskinka, parmesanost och riojavin är lockande souvenirer för många semestrande svenskar – men är du säker på att du får vad du betalar för? Enligt en undersökning är uppemot 10 % av de vanligaste varorna med skyddade ursprungsbeteckningar inom EU förfalskade.

Protected Designation of Origin (PDO).Skyddad ursprungsbeteckning (SUB) skyddar vin, sprit, jordbruksprodukter och livsmedel som produceras inom EU från att produkten missbrukas, imiteras eller att det görs anspelningar med anknytning till produkten.

Men trots ursprungsmärkningens goda syfte görs otaliga försök på att sälja framför allt alkohol och livsmedel genom att snylta på mer kända varunamn. Det största problemet är att konsumenter tvingas betala för mer än vad som utlovas. Den Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet, EUIPO, har räknat på att detta kostar europeiska konsumenter 2,3 miljarder euro varje år.

Imitationer det största problemet

Den största andelen överträdelser, 42%, beror på imitation av SUB-produkter, medan ytterligare 38% beror på vilseledande uppgifter om ursprunget för icke-SUB-produkter. De återstående 21% av SUB-överträdelserna består av faktiska SUB-produkter som uppvisar avvikelser från de angivna specifikationerna.

För att vara säker på att du faktiskt får den produkt du betalar för, både när du handlar hemma i Sverige och på semestern, kan du hålla utkik efter märket här intill som heter Protected Designation of Origin (PDO) på engelska eller Skyddad urprungsbeteckning (SUB) på svenska. På EU-kommissionens webbplats kan du se ytterligare några varianter av märket som också är giltiga.

EU quality logos (på engelska)

Få produkter drar upp statistiken

Ursprungsmärkningen omfattar ungefär 3500 produkter vilket utgör drygt 5 % av matindustrin inom EU. Samtidigt är det ett mycket litet antal beteckningar som står för 86 % av exporten inom EU; Champagne och cognac från Frankrike; skotsk whiskey från Storbritannien och grana padano samt parmigiano reggiano från Italien.

10 största SUB-produkterna inom EU
(alfabetisk ordning)

 1. Bayerskt öl (Tyskland)
 2. Cava (Spanien)
 3. Champagne (Frankrike)
 4. Cognac (Frankrike)
 5. Grana padano (Italien)
 6. Parmigiano reggiano (Italien)
 7. Pays d'Oc (Frankrike)
 8. Prosciutto di Parma (Italien)
 9. Rioja (Spanien)
 10. Skotsk whiskey (Storbritannien)

När får skyddad ursprungsbeteckning användas?

 • Om varan kommer från en viss ort eller region eller, i undantagsfall, ett land.
 • Om varan har en kvalitet eller egenskaper som helt eller till största del beror på en viss geografisk omgivning, med de naturliga och mänskliga faktorer som förknippas med den.
 • Om varan i alla led produceras inom det avgränsade geografiska området.