stäng

Frågor kring coronaviruset

Samlad information om vad som gäller kring resor, beställda varor och evenemang finns på Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument webbplats. Konsument Europa är en del av Hallå konsument. 

Konsumentinformation med anledning av coronaviruset på Hallå konsuments webbplats

Håll koll på din biljett till fotbolls-VM

2018-06-04

Om tio dagar kickar fotbolls-VM igång i Ryssland. Många funderar på vad som gäller för biljetter om man vill delta på plats, kanske särskilt om man inte fått tag någon av 8 000 biljetter som Sverige ursprungligen tilldelats. Här försöker vi svara på några av de vanligaste frågorna.

Frågor och svar om biljettköp

1. Jag har köpt en biljett, men jag är osäker på om den är giltig. Hur tar jag reda på det?

Din biljett är enbart giltig om du köpt den via FIFA:s webbplats. Tillsammans med ryska myndigheter har FIFA har varit väldigt noga med att påpeka att FIFA.com/tickets är den enda officiella försäljningskanalen för VM-biljetter, så om din biljett är köpt där kan du vara lugn.

2. Jag har en biljett, men den är köpt via en biljettförmedling och jag är orolig för att inte bli insläppt på matchen. Kan jag ångra mig och få tillbaka pengarna?

I Sverige är det inte olagligt att vare sig sälja eller köpa biljetter i andra hand, men du har tyvärr ingen lagstadgad ångerrätt när det gäller biljettköp – oavsett försäljningskanal. Om du däremot inte har mottagit dina biljetter finns en möjlighet att få tillbaka pengar med hjälp av din bank genom så kallad kortreklamation. Läs mer om kortreklamation här.

3. Jag har en giltig biljett, men är det något annat jag behöver så som visum?

Utöver biljetten behöver du ett Fan ID. Fan ID är framtaget av ryska myndigheter i samband med FIFA, för att undvika biljettbedrägerier. Eftersom både biljetten och Fan ID är personliga blir det enklare för arrangörerna att upptäcka falska biljetter. Du kan ansöka om Fan ID här.

Ett Fan ID fungerar på samma sätt som ett visum under perioden 14 juni till 15 juli 2018 och det ger även tillgång till gratis kollektivtrafik samt gratis tåg mellan värdstäderna.

OBS! Om du tidigare har dömts för brott mot allmän ordning finns det en risk att ditt Fan ID dras tillbaka. Läs mer på Fan ID:s webbplats.

4. Jag har en giltig biljett, men jag skulle vilja sälja den. Hur gör jag?

Du bör undvika att sälja biljetten till en vän eller bekant utanför FIFA:s biljettsystem, eftersom biljetten är personlig. FIFA har ett eget system för vidareförsäljning av matchbiljetter. Det finns regler och tillvägagångssätt för hur man gör på FIFA:s webbplats, vilket du kan läsa mer om här.

5. Jag vill köpa en biljett. Var gör jag det?

Du kan enbart köpa giltiga biljetter på FIFA.com/tickets. FIFA har haft flera försäljningsfaser inför årets fotbolls-VM, där den sista pågår från 18 april till 15 juli. Biljetterna säljs enligt principen först-till-kvarn.

Köp inga biljetter av försäljare som inte är auktoriserade, då du inte bara riskerar att få betala ett överpris utan även kan komma att nekas inträde på plats i Ryssland. 

Praktiska tips vid resa till fotbolls-VM

Boka boende

Undersök kvalitén på boendet genom att kolla på recensioner och referenser från tidigare gäster. Det har framkommit uppgifter om att vissa hotell har höjt sina priser rejält inför fotbolls-VM, så var noga med att ta reda på om hotellet tillåter avbokningar i sina avtalsvillkor.

Planerar du att bo privat gäller det att vara uppmärksam på att vissa uthyrare på nätet är falska. Det säkraste är alltid att boka genom erkända bokningsportaler, som kan bekräfta att uthyraren faktiskt existerar.

Om du ändå skulle bli lurad, har din bank möjlighet att hjälpa dig med en återbetalning om du betalt för din vistelse med kort. Undvik banköverföringar eller att betala med kontanter för att vara på den säkra sidan.

Problem med flygresan

Du kan ha rätt till kompensation och ersättning om ditt flyg blir mycket försenat eller ställs in. Flygbolaget måste informera dig om dina rättigheter och hjälpa dig i det fall att din avgång ändras. Om du själv vill kolla upp vad du har rätt till kan du använda Flygkalkylatorn här på vår webbplats.

Hyra bil

Om du planerar att hyra bil utomlands är det alltid viktigt att ta vissa förhållningsregler:

  • Betala alltid med ett kort som tillhör den som ska köra bilen, och kom ihåg att ta med kortet på resan. Det kan vara en bra idé att använda ett internationellt kreditkort, som Mastercard, då vissa svenska kort kan medföra att det krävs en extra försäkring på plats. 
  • Läs uthyrningskontraktet noga innan du skriver på. Försäkra dig om att det inte tillkommer några extra avgifter eller försäkringar som du inte gjorts uppmärksam på.
  • Dokumentera bilens skick innan du hämtar ut den och framför allt när du lämnar tillbaka den. Du kan exempelvis ta kort med mobilen för att vara säker på att bildens datum registreras.
  • Om bilen är inblandad i någon incident eller olycka är det viktigt att du meddelar uthyraren på en gång. Det samma gäller om du skulle råka ut för tekniska problem med bilen.

Fotbollskläder och merchandise

Du kommer hitta mängder av kopior på fotbollskläder och annat tillbehör både på nätet och på plats i samband med matcherna. Håll koll på orimligt låga priser och uppenbara fel som felstavade namn, om du vill vara säker på att du får tag på äkta vara.

Om matchen ställs in eller flyttas

En fotbollsmatch kan bli inställd eller förflyttad på grund av extraordinära omständigheter, så som kraftigt oväder eller ett terrorhot. Om du skulle råka ut för detta kan du begära en återbetalning av biljettpriset.