Googles spårning av användare anmäls

2018-11-30

Sju europiska konsumentorganisationer anmäler Googles spårning av användare. De menar att den bryter mot GDPR och att användarna har för lite insyn i spårningens omfattning.

I Sverige är det konsumentorganisationen Sveriges Konsumenter som har anmält Google till Datainspektionen, då man anser att Google bryter mot GDPR genom att vilseleda konsumenterna. Det sker efter en granskning av norska Forbrukerrådet, som visar att Google samlar in mycket stora mängder data om användaren via Google-konton och Androidtelefoner. Framför allt är det funktionerna platshistorik och webb- och appaktivitet som samlar in stora mängder information. 

Googles operativsystem Android finns i cirka två miljarder mobiltelefoner världen över. För att använda en Androidtelefon krävs det att konsumenten registrerar ett Google-konto.

– Om du köper en Android-telefon och skapar ett Google-konto är risken väldigt stor att du omedvetet aktiverar spårning. Därefter kan Google kartlägga hela ditt rörelsemönster, ned på nivån av hur du rör dig i ditt eget hem, hur ofta och länge du är på toaletten eller hur dina alkoholvanor ser ut. Det måste vara slut på exploateringen av konsumenter, det är hög tid att nätjättar som Google tar sitt ansvar, säger Sinan Akdag, digital expert på Sveriges Konsumenter.

Läs Sveriges Konsumenters pressmeddelande

Läs norska Forbrukerrådets rapport "Every step you take" (pdf, engelska)