stäng

Frågor kring coronaviruset

Samlad information om vad som gäller kring resor, beställda varor och evenemang finns på Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument webbplats. Konsument Europa är en del av Hallå konsument. 

Konsumentinformation med anledning av coronaviruset på Hallå konsuments webbplats

Geoblockerad handel inom EU förbjuds i december

2018-10-24

Framför allt e-handeln växer inom hela EU – i snitt med 22 procent per år. Fortfarande kvarstår dock hinder för EU-medborgare att dra nytta av EU:s inre marknad.

Geoblockering innebär att personer, baserat på var de bor, hindras att dra nytta av olika tjänster – i det här fallet handel. Det gör att konsumenter ibland inte kan handla alls om de bor i vissa länder, och ibland får de andra priser. På så vis minskar konsumenters utbud.

Den 23 mars 2018 trädde en EU-förordning i kraft som förbjuder geoblockering vid handel inom EU. För att näringsidkare ska hinna anpassa sig börjar den inte tillämpas förrän den 3 december 2018.

Nästa år kommer fler positiva nyheter för EU:s konsumenter. Bland annat ska det bli lättare att jämföra olika fraktalternativ över landsgränser för att hitta det alternativ som passar en bäst.

Läs mer i pressmeddelandet från EU-kommisssionen (engelska)