stäng

Frågor om coronasituationen

Med anledning av pandemin har vi samlat information om vad som gäller kring resor, evenemang och beställda varor på Hallå konsuments webbplats, som är Konsumentverkets upplysningstjänst. 

Konsumentinformation med anledning av coronapandemin på Hallå konsuments webbplats

Undvik böter och extra avgifter när du bilar i Europa

2017-06-27

Håll koll på avtalsvillkoren och trafikreglerna. Annars kan semestern med hyrbilen bli dyrare än förväntat. Konsument Europa tipsar om vad du ska tänka på inför sommarens bilsemester inom EU.

Att resa med hyrbil ger stor frihet att uppleva turistmålet på egen hand och i egen takt. Men innan du ger dig ut på Europas vägar finns det några saker du bör ta reda på för att undvika extra avgifter och dyra böter i efterhand. Efterdebitering för slarv och skador på bilen samt trafikböter är kostnader du kan drabbas av om du inte har koll på villkor för hyrbilen och trafikregler för landet du kör i.

4 snabba tips för att undvika extra avgifter och böter för hyrbilen

  1. Läs på om trafikreglerna. Bryter du mot någon trafikregel och bilen fotograferas av en kamera är biluthyraren skyldig att uppge vem som hyrde bilen just då. Förutom trafikböter från parkeringsbolaget får du även betala en administrativ avgift till biluthyraren. Ta reda på vad som gäller för respektive land och var särskilt uppmärksam på förbjudna zoner eller miljözoner som förkommer i länder som Italien, Tyskland, Belgien och Frankrike.
  2. Kolla upp hur du ska betala för motorvägsavgifter. Eftersom betalningssystemen varierar mellan länderna bör du kontrollera med biluthyraren vad som gäller för de områden du ska köra i. På vissa ställen betalar du i betalstationer längs vägen. I andra länder behöver du i förväg köpa ett klistermärke, så kallad Vignette, som du sätter på bilens framruta. Ibland registreras fordonet av en kamera. Betalar du inte för motorvägsavgifterna kan du få dyra böter i efterhand.
  3. Lämna tillbaka bilen fulltankad och i tid. Biluthyraren efterdebiterar kostnader för sådant du slarvat med. Till exempel om du inte lämnat tillbaka bilen fulltankad, lämnat tillbaka bilen för sent eller om du lämnat tillbaka bilen onaturligt smutsig. Se till att du får en kopia på rapporten att du lämnat bilen i gott skick.
  4. Undersök skador på bilen vid hämtning och lämning. Ett vanligt problem för konsumenter är att de blir efterdebiterade för skador de aldrig orsakat. Kontrollera bilen tillsammans med en representant från uthyraren innan du kör iväg. Se till att få även de minsta skadorna noterade, ta bilder av skadorna och be om en kopia av protokollet. När du ska lämna tillbaka bilen, ta gärna bilder av bilen igen och se till att du får en rapport på att den lämnats tillbaka i samma skick som när du hämtade den. Då har du bevis ifall uthyraren skulle kräva dig på pengar för skador på bilen som redan fanns när du hämtade den.

Vill du veta mer?

Om du har frågor om vad du ska tänka på innan du hyr bil eller har fått problem med en uthyrare i ett annat EU-land, Island eller Norge kan du kostnadsfritt kontakta oss på Konsument Europa för råd.