stäng

Frågor om coronasituationen

Med anledning av pandemin har vi samlat information om vad som gäller kring resor, evenemang och beställda varor på Hallå konsuments webbplats, som är Konsumentverkets upplysningstjänst. 

Konsumentinformation med anledning av coronapandemin på Hallå konsuments webbplats

Svenskar har låg kunskap om immaterialrätt

2017-03-24

Trots att Sverige nyligen blev utsedd till ett världens mest innovativa länder är medvetenheten och kunskapen om immaterialrätt låg i förhållande till övriga Europa. Det visar en ny rapport från Europeiska immaterialrättsmyndigheten, EUIPO.

Rapporten visar att hela 99% av svenskarna tycker att immaterialrätt är viktigt och en förutsättning för att innovatörer, kreatörer och företagares verksamheter. Däremot anser sig endast 24% av de tillfrågade svenskarna att de har god kunskap om immaterialrätt, skriver Patent och registreringsverket i ett pressmeddelande.

Rapporten visar även att 20 procent av svenskarna någon gång köpt en vara och sedan undrat om det var en piratkopia. Flera skulle dessutom avstå från att köpa piratkopior om risken att bli upptäckt var större.

Sveriges resultat om piratkopior

  • En av fem svenskar har någon gång köpt något och sedan undrat om det var en piratkopia
  • Nära tre fjärdedelar svenskar tror att inköp av piratkopierade produkter främjar barnarbete och trafficking
  • Nära hälften av de svenskar som köpt piratkopierade varor skulle ha avstått om straffen och risken för upptäckt varit större

Om EUIPO-rapporten 

Ladda ner det svenska resultatet från rapporten

Läs mer och ladda ner hela rapporten på EUIPO:s webbplats

Läs pressmeddelandet på PRV:s webbplats

ECC-nätverkets rapport om piratkopior på nätet

Konsument Europa och ECC-nätverket lanserade 15 mars 2017 rapporten The impact of counterfeiting on online consumer rights in Europe som uppmärksammar riskerna med piratkopior, deras negativa konsekvenser och tips med hur man kan känna igen en piratkopia på nätet.

Ladda ner ECC-rapporten om piratkopior

Läs Konsument Europas pressmeddelande "Se upp med piratkopior på nätet"