stäng

Frågor om coronasituationen

Med anledning av pandemin har vi samlat information om vad som gäller kring resor, evenemang och beställda varor på Hallå konsuments webbplats, som är Konsumentverkets upplysningstjänst. 

Konsumentinformation med anledning av coronapandemin på Hallå konsuments webbplats

Se upp för piratkopior på utlandssemestern

2017-07-19

Har du planerat att fynda billiga lyxvaror under sommarens utlandsresa? Se upp för piratkopior, annars riskerar shoppingkassan att sina snabbt. I Italien kan en piratkopia kosta dig upp mot 100 000 kronor i böter.

Regler och lagar gällande piratkopiering varierar inom EU. I Sverige får man exempelvis inte böter om man enbart innehar en piratkopierad produkt. Men i vissa länder kan det bli dyrt. I bland annat Italien är reglerna för piratkopior stenhårda och du kan åka på rejäla böter om du blir påkommen med att köpa eller inneha piratkopior.

- Åker du till Italien gör du klokt i att lämna piratkopian hemma. Där kan du nämligen få böta upp mot 100 000 kronor om du blir påkommen med att köpa eller ha på dig en piratkopia. Straffsystemet har utvecklats för att skydda den italienska marknaden från invasionen av förfalskade produkter genom att bötfälla köpare, importörer och distributörer av dessa varor säger Jolanda Girzl, chef för Konsument Europa.

Så känner du igen piratkopian på semestern

Skulle du ramla över ett supererbjudande där du känner dig osäker på om väskan, solglasögonen eller skorna du håller i är den äkta varan finns det några knep för att känna igen piratkopian.

  • Titta noga på detaljer som t.ex. sömmar, fickor, knappar och etiketter. På piratkopior är sömmarna ofta slarvigt sydda och ojämna. Kontrollera att varumärket är rättstavat och att inga detaljer på logotypen saknas.
  • Kontrollera foder och fickor. Förfalskare har sällan en bra bild av insidan av en väska då de vanligtvis arbetar från fotografier. Insidan ska vara lika ordentligt gjord som utsidan vad gäller detaljer och fickor. Läs även etiketterna och tvättråden. På piratkopior är de är ofta felstavade.
  • Kontrollera att det är samma varumärke på förpackningen som på den köpta varan. Alla förpackningsdelar som förvaringsväskor, silkespapper och kartonger bör vara av hög kvalitet och prydda med logotyper och namn. Dyra modeprodukter säljs sällan med plastförpackningar.
  • Kolla upp vad priset för varan är i en märkesbutik. Är priset du ser för bra för att vara sant, rör det sig mest troligt om en piratkopia.
  • Ta inte försäljarens ord för givet. Ett påstående om att varan kommer från samma fabrik som originalet brukar sällan stämma. Kolla upp vad som är tillverkningsort.

Fynda på outlets i sommar

Om du ska resa i Europa i sommar finns det på flera håll fabriksoutleter som erbjuder äkta varor till rabatterade priser. En sökning på nätet ger dig träffar på flera fabriksoutlets runtom i Europa.

Mer information

På våra sidor om piratkopior kan du läsa mer om hur du känner igen en piratkopia och vilka regler som finns gällande piratkopior inom EU.