stäng

Frågor om coronasituationen

Med anledning av pandemin har vi samlat information om vad som gäller kring resor, evenemang och beställda varor på Hallå konsuments webbplats, som är Konsumentverkets upplysningstjänst. 

Konsumentinformation med anledning av coronapandemin på Hallå konsuments webbplats

Se upp för erbjudanden om presentkort på nätet

2017-07-05

Blivit erbjuden att köpa ett presentkort på bio, möbler eller mat till ett ovanligt lågt pris? Se upp med vad du tackar ja till. Du riskerar att fastna i dyra abonnemang som kan vara krångliga att ta sig ur.

Att tacka ja till erbjudanden om billiga presentkort på nätet kan bli en dyr historia. Senaste tiden har Konsument Europa fått samtal och förfrågningar från konsumenter som nappat på erbjudanden om presentkort för en billig peng som senare visar sig utmynna i dyra abonnemang. Inte sällan rör det sig om dragningar på flera hundratals kronor per månad.

Annonserna förekommer framförallt i sociala medier som Facebook och Instagram. Många gånger måste du fylla i en marknadsundersökning innan du kommer till själva erbjudandet. För att sedan ta del av erbjudandet måste du betala med bank- eller kreditkort. När du väl har betalat kan företaget fortsätta dra pengar på kortet varje månad.

Företag och erbjudanden att se upp med just nu

I dessa fall är det aldrig företaget som står på presentkortet som ligger bakom dessa erbjudanden, utan det rör sig om andra aktörer. Sedan maj i år har över 500 konsumenter besökt Konsument Europas frågeforum för att få svar om nedanstående företag och erbjudanden:

Fram till idag känner inte Konsument Europa till någon konsument som faktiskt fått ett presentkort efter att ha tackat ja och betalat för erbjudandet.

3 tips för att undvika presentkortsfällan

  1. Gör en sökning på erbjudandet i en sökmotor på nätet. Har någon blivit lurad hittar du troligtvis information om det. Du kan även besöka den officiella webbplatsen eller Facebook-sidan för företaget som står på presentkortet. Stora företag brukar varna för presentkortsbluffar på sina egna webbplatser eller sidor i sociala medier.
  2. Ta reda på vilket företag som ligger bakom erbjudandet. Tacka aldrig ja till ett erbjudande i en annons på sociala medier eller i en popup-annons utan att kontrollera vilket företag som ligger bakom erbjudandet. Besök företagets webbplats och leta rätt på avtalsvillkoren för erbjudandet. Hittar du inte företagsnamnet i annonsen eller villkoren som hör till annonsen ska du inte gå vidare.
  3. Ta reda på den riktiga kostnaden. Lusläs villkoren och håll utkik efter prisuppgifter för den totala kostnaden för erbjudandet. Det är oftast där du ser om erbjudandet leder till ett abonnemang och vad erbjudandet faktiskt kostar. Ta inte för givet att det är gratis om det saknas prisuppgifter. Gör en extra kontroll för att vara säker.

Vill du ha fler tips? Läs vad du ska tänka på innan du tackar ja till ett erbjudande och vad du kan göra om du har fastnat i en abonnemangsfälla.