stäng

Frågor om coronasituationen

Med anledning av pandemin har vi samlat information om vad som gäller kring resor, evenemang och beställda varor på Hallå konsuments webbplats, som är Konsumentverkets upplysningstjänst. 

Konsumentinformation med anledning av coronapandemin på Hallå konsuments webbplats

Säkra sommarens evenemang – så tar du reda på om biljetten är giltig

2017-07-11

Köpt andrahandsbiljetter till sommarens stora evenemang och blivit orolig över att inte komma in? Här får du tips för hur du tar reda på om dina biljetter är äkta och hur du kan gå tillväga för att få pengarna tillbaka för ogiltiga biljetter.

- Tyvärr har du ingen ångerrätt när du köper evenemangsbiljetter. Det gäller oavsett om du köper första- eller andrahandsbiljetter. Men om biljetterna visar sig vara ogiltiga har du rätt att kräva pengar tillbaka från företaget. Skulle biljetterna vara falska ska du kontakta polisen och göra en polisanmälan, säger Jolanda Girzl, chef Konsument Europa.

Checklista för dig som köpt andrahandsbiljetter

  1. Kolla upp reglerna för det land där evenemanget äger rum. I Sverige är det tillåtet med andrahandsbiljetter, men på flera håll i Europa är det olagligt att sälja andrahandsbiljetter eller att sälja dem till ett högre pris. Hos Konsument Europas systerkontor ECC Frankrike kan du ta reda på vad som gäller för andrahandsbiljetter för länder inom EU, Norge och Island.
  2. Kontakta arrangören för att kontrollera om biljetterna är giltiga. Be säljaren om serienumret på biljetten och kontakta arrangören för att se att serienumret finns. Kontrollera även om arrangören tillåter andrahandsbiljetter, annars kan arrangören vägra släppa in dig om du inte kan legitimera dig med namnet som står på biljetten.
  3. Kontakta företaget och reklamera biljetterna. Om du fått biljetter som är ogiltiga, inte får biljetterna i tid eller om biljetterna inte stämmer överens med vad du har beställt ska du vända dig till företaget och kräva pengarna tillbaka. Reklamera skriftligen och spara all dokumentation.
  4. Kontakta din bank för hjälp med återbetalning. Om företaget vägrar återbetala dig för de ogiltiga biljetterna kan du vända dig till din bank eller kortutgivare för att undersöka möjligheten till en kortreklamation. Om du har betalat med kreditkort har du ett extra skydd genom att köpet då omfattas av konsumentkreditlagen.

Checklista för dig som ska köpa biljetter

Är du på jakt efter evenemangsbiljetter? För att undvika problem när du köper biljetter på nätet har Konsument Europa några tips som är bra att följa. Läs vår checklista vid köp av evenemangsbiljetter.