Minska risken för strul med bagaget på semestern

2017-07-14

Det är aldrig roligt när resväskan kommer på villovägar eller går sönder under flygresan. Men det finns knep att ta till för att minska risken för strul och vara väl förberedd om du stöter på problem.

De flesta bagageproblem förekommer vid mellanlandningar och flygningar inom Europa enligt den senaste bagagerapporten från IT- och kommunikationsföretaget Sita. Som resenär inom EU kan du ha rätt till ersättning från flygbolaget när ditt bagage tappas bort eller blir skadat under en flygresa. Något som så få som var femte resenär vet om enligt en undersökning från Sifo/Forex.

Innan du packar sommarens resväska kan det därför vara bra att ha några saker i åtanke. Dels för att minska risken för att ditt bagage kommer bort eller går sönder, och dels för att vara väl förberedd ifall du skulle råka ut för problem med bagaget.

Checklista innan du reser

  1. Kolla med flygbolaget vad du får packa ner. Om du packar ner saker flygbolaget förbjudit kan du inte räkna med att få ersättning för dessa saker om de skadas eller försvinner.
  2. Packa i en färgstark och hållbar väska. En färgglad väska känns lätt igen och förväxlas sällan med någon annans. Men se till att den klarar av flygningen. Du kan inte räkna med att få ersättning om väskan är av ett ömtåligt material eller hade en svaghet sedan innan.
  3. Fota innehållet och väskan. Ta gärna bilder av både innehållet och själva väskan. Då har du bevis på vad du packade ner och väskans skick innan du checkade in bagaget.
  4. Märk väskan och ta bort gamla bagageetiketter. Skriv namn och telefonnummer utanpå och inuti i väskan och riv av bagageetiketter från tidigare flygningar. Då kan flygbolaget lättare spåra din destination eller kontakta dig om bagaget skulle hamna på villovägar.
  5. Meddela flygbolaget om innehållet är värdefullt. Maxbeloppet för ersättningen vid borttappat och skadat bagage är ungefär 13 500 kronor*. Om ditt bagage är värt mer ska du meddela detta till flygbolaget innan du checkar in väskan. Då kan du ha rätt till högre ersättning om ditt bagage skulle tappas bort eller skadas.
  6. Kolla upp om ditt bagage är incheckat till slutdestinationen. Om resan innehåller mellanlandningar bör du vid incheckningen fråga om väskan har checkats in till slutdestinationen. Om inte är det viktigt att du har tillräckligt med tid avsatt vid byte av flyg.

Checklista om du upptäcker att bagaget är försenat, borta eller skadat

  1. Gör en anmälan direkt vid bagageutlämningen på flygplatsen. Du ska se till att få en PIR-rapport ifylld. Spara all dokumentation du får vid din anmälan. Dokumentera skadat bagage genom att ta bilder.
  2. Reklamera i tid. Försenat bagage ska reklameras inom 21 dagar från den dag du får tillbaka bagaget. Om bagaget är förlorat eller inte har kommit fram inom 21 dagar efter den dag då det skulle ha anlänt har du rätt till ersättning för bagagets värde. Skadat bagage ska reklameras direkt du upptäcker skadan, och senast 7 dagar efter att du fått tillbaka bagaget.
  3. Skicka reklamationen till flygbolaget. Förklara skriftligen via brev eller e-post att du vill ha ersättning och varför. Skicka med kopior på all din dokumentation (t.ex. biljett, bagagekvitto, PIR-rapport, kvitton och bilder). Spara en kopia av reklamationen som bevis på att du har reklamerat.
  4. Kontrollera din försäkring. Via reseskyddet i din hemförsäkring eller via din reseförsäkring kan du eventuellt få ersättning för det förlorade bagaget. Kontrollera med ditt försäkringsbolag om din hemförsäkring täcker förlorat bagage. Om du har betalat resan med bank- eller kreditkort kan det eventuellt ingå en extra reseförsäkring där det kan finnas möjlighet till ersättning.

Läs mer om vilka rättigheter du har när du drabbas av försenat bagage, förlorat bagage eller skadat bagage.

Mer information om reseförsäkringar finns på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

* Enligt EU-regler är flygbolagets skadeståndsansvar för förlorat och skadat bagage begränsat till 1 131 SDR (vilket motsvarar cirka 13 500 svenska kronor) per passagerare. Aktuellt värde för SDR finns på Riksbanken webbplats.