stäng

Frågor om coronasituationen

Med anledning av pandemin har vi samlat information om vad som gäller kring resor, evenemang och beställda varor på Hallå konsuments webbplats, som är Konsumentverkets upplysningstjänst. 

Konsumentinformation med anledning av coronapandemin på Hallå konsuments webbplats

Mellanlandningar ger inte högre ersättning vid flygförsening

2017-09-14

En längre flygsträcka ger i regel mer i ersättning vid försening. Men nu visar en ny dom från EU-domstolen att mellanlandningar som gör flygsträckan längre inte ger rätt till högre ersättning.

I domen hade en passagerare bokat förbindelsen Rom-Bryssel-Hamburg, vilket är en längre flygsträcka än direkt mellan Rom och Hamburg. Passageraren skulle få högre ersättning om flygsträckan beräknades enligt det längre avståndet. Domstolen klargjorde emellertid att flygsträckan ska beräknas från avgångs- till ankomstflygplatsen. Konsumenten fick därmed den lägre ersättningsnivån, baserad på sträckan Rom-Hamburg.

Läs mer om domen

Fakta: ersättningsnivåer vid försenat flyg

Den här ersättningen kan du ha rätt till när du blir försenad med tre timmar eller mer när du flyger inom EU eller flyger med ett flygbolag som är registrerat i EU, Norge, Island eller Schweiz:

  • 250 euro för alla flygningar på högst 1500 kilometer
  • 400 euro för alla flygningar inom EU som är längre än 1 500 kilometer och för alla övriga flygningar mellan 1 500 och 3 500 kilometer långa
  • 600 euro för alla övriga flygningar som omfattas av EU:s regler.

Läs mer vad som gäller vid försenat flyg.