stäng

Frågor om coronasituationen

Med anledning av pandemin har vi samlat information om vad som gäller kring resor, evenemang och beställda varor på Hallå konsuments webbplats, som är Konsumentverkets upplysningstjänst. 

Konsumentinformation med anledning av coronapandemin på Hallå konsuments webbplats

LuxStyle polisanmäls av Danmarks Konsumentombudsman

2017-02-03

I Sverige har över 200 konsumenter drabbats av det danska företaget Luxstyles säljmetoder. Ett internationellt samarbete har nu lett till att den danska konsumentombudsmannen polisanmäler Luxstyle.

UPPDATERAD 2017-02-21: Uppdaterad information markerad med "*".

UPPDATERAD 2017-03-02: Fullmakt borttagen.

Svenska konsumenter uppger att de kommit i kontakt med LuxStyles annonser på sociala medier och när de klickat sig vidare har de kommit in till en sida där LuxStyle begär konsumentens personuppgifter. Först efter att man fyllt i namn, adress, e-postadress och telefonnummer uppges priset.

Trots att konsumenten väljer att inte göra något köp eller väljer att avbryta sin beställning efter detta steg skickas ändå produkterna med tillhörande faktura, skriver Danmarks Konsumentombudsman (Forbrugerombudsmanden) i ett pressmeddelande.

Luxstyle är nu polisanmält

Klagomål gällande LuxStyle ApS och Lux International Sales ApS inkom till Danmarks KO, Forbrugerombudsmanden, från konsumentmyndigheter i Australien, Nya Zeeland och Kanada. Utöver det uppmanade Norges, Sveriges, Österrikes och Belgiens Konsumentverk att Forbrugerombudsmanden skulle agera i frågan, något som nu har skett.

pressmeddelandet meddelar Forbrugerombudsmanden att Luxstyle polisanmäls för att de sänder varor till konsumenter utan att det skett någon beställning.

- Om ett företag registrerar en order utan att informera konsumenterna, är det ett allvarligt brott mot marknadsföringslagen. Enligt de många klagomål som vi har fått, är det precis vad som händer på bolagens webbplatser. Av denna anledning har jag rapporterat de två företagen till polisen för brott mot marknadsföringslagen, säger Danmarks Konsumentombudsman Christine Toftegaard Nielsen.*

Över 200 klagomål från svenska konsumenter under 2016

Under 2016 drog Luxstyle på sig 224 klagomål och anmälningar till Konsumentverket, upplysningstjänsten Hallå konsument och Konsument Europa fördelade enligt nedan:

  • 57 anmälningar till Konsumentverket
  • 125 klagomål till Hallå konsument
  • 42 klagomål till Konsument Europa

Merparten av klagomålen och anmälningarna kom in under senare delen av 2016, framförallt under oktober månad. Till detta har konsumenter sökt efter svar om Luxstyle på nätet. Under 2016 lästes våra handläggares svar om företaget på Konsument Europas frågeforum 3 658 gånger. Nyheten Många klagomål på Luxstyle har till och med dagens datum blivit läst 1 040 gånger sedan den publicerades i november.

Hittills i år har totalt 46 klagomål och anmälningar kommit in till Konsumentverket, Hallå konsument och Konsument Europa mot företaget Luxstyle.

Läs mer om ärendena och anmälningarna i Konsumentverket och Konsument Europas diarium

Är du drabbad av Luxstyle?