stäng

Frågor om coronasituationen

Med anledning av pandemin har vi samlat information om vad som gäller kring resor, evenemang och beställda varor på Hallå konsuments webbplats, som är Konsumentverkets upplysningstjänst. 

Konsumentinformation med anledning av coronapandemin på Hallå konsuments webbplats

Inget bevis för inställt flyg kan ge kompensation

2017-05-17

Om ett flygbolag inte kan bevisa att de meddelat resenärer i rätt tid att deras flygning är inställd, är flygbolaget skyldigt att betala schablonersättning, även om resan bokats via en förmedlare. Det fastslås i en ny dom från EU-domstolen.

Enligt EU-regler måste ett flygbolag meddela sina flygpassagerare om att deras flyg blivit inställt senast två veckor innan flygets avgångstid för att passagerarna inte ska ha rätt till schablonersättning från flygbolaget. Den här reglen gäller även för flygresor som har bokats genom en förmedlare, trots att flygbolaget i god tid meddelat förmedlaren om det inställda flyget. Det visar en ny dom från EU-domstolen.

I domen hade resenären bokat en flygresa genom en resebyrå på nätet. Flyget skulle avgå 14 november och den 9 oktober meddelade flygbolaget resebyrån att flygningen ställts in. Resebyrån i sin tur meddelade resenären om den inställda flygningen 4 november, det vill säga 10 dagar innan flyget skulle avgå. Varken flygbolaget eller resebyrån ansåg att de behövde betala ersättning till resenären.

EU-domstolen dömde att flygbolaget ska ersätta resenären, eftersom flygbolaget inte kunde bevisa att resenären senast två veckor innan avgångstiden blivit meddelad om att flygningen ställts in. Domstolen klargjorde att detta inte enbart gäller när resenären bokar genom ett flygbolag, utan även när bokning har gjorts genom en tredje part, som en resebyrå på nätet.

Här kan du läsa hela domen

Fakta: Din ersättning vid inställt flyg

Den här ersättningen har du rätt till när ditt flyg blir inställt med ett flygbolag som har sitt säte i EU, Norge eller Island.

  • 250 euro, cirka 2500 kronor, för alla flygningar på högst 1500 kilometer
  • 400 euro, cirka 4000 kronor, för alla flygningar inom EU som är längre än 1 500 kilometer och för alla övriga flygningar mellan 1 500 och 3 500 kilometer långa
  • 600 euro, cirka 6000 kronor, för alla övriga flygningar som omfattas av EU:s regler.

Ersättningen kan ändras om flygbolaget bokar om dig till en annan flygning. Läs mer vad som gäller vid inställt flyg.