stäng

Frågor om coronasituationen

Med anledning av pandemin har vi samlat information om vad som gäller kring resor, evenemang och beställda varor på Hallå konsuments webbplats, som är Konsumentverkets upplysningstjänst. 

Konsumentinformation med anledning av coronapandemin på Hallå konsuments webbplats

Hårdare regler för Airbnb påverkar inte dig som vill hyra bostad

2017-01-05

Under 2016 har flera storstäder stramat åt reglerna för populära förmedlingsföretag som Airbnb. Trots hårdare regler har du som vill hyra boende fortsatt inte något lagstadgat skydd när du bokar boende privat genom en förmedling.

Reglerna för förmedlingsföretag som Airbnb har blivit hårdare runt om i Europa. Bland annat i London.
London är en av de europeiska städer där reglerna för Airbnb har skärpts.

Under 2016 införde flera storstäder hårdare regler mot förmedlingsföretaget Airbnb. I New York kan uthyrare få betala höga böter om de hyr ut en bostad illegalt, och i San Fransisco blev Airbnb tvingade att kontrollera att deras hyresvärdar har sina uthyrningsobjekt registrerade hos de lokala myndigheterna. Även i Europa har reglerna mot Airbnb blivit strängare, rapporterar SVT.

Trots att reglerna stramats åt för förmedlingar och deras hyresvärdar, påverkar dessa ändringar inte dig som vill hyra boende. När du bokar boende via en förmedling ingår du fortfarande avtal med privatpersonen du hyr boendet av, och inte själva förmedlingen. Då gäller inte konsumentlagstiftningen. Därför finns det några viktiga saker att tänka på innan du bokar via en förmedling.

Att tänka på när du bokar via förmedling

  • Kom ihåg att du inte har någon ångerrätt när du bokar en resa eller ett boende på nätet. Läs därför regler, villkor och den finstilta informationen om vad som gäller för boendet du är intresserad av.
  • Det kan vara bra att be om bevis på att uthyraren har tillstånd att hyra ut bostaden. Det gäller särskilt i städer som Madrid, Barcelona, London, Amsterdam, Paris och Berlin där reglerna för uthyrning av privatpersoner har blivit hårdare. I bland annat Berlin förekommer det kontrollanter som ser till att reglerna efterföljs.
  • Undersök vad som gäller ifall du skulle behöva avboka. Till exempel låter Airbnb sina hyresvärdar välja mellan tre standardiserade avbokningspolicyer. Kolla upp vilken som gäller för ditt objekt.
  • Lita inte blint på förskönande bilder. En förmedling har inget ansvar att kontrollera att uthyrarens bilder eller beskrivning av boendet stämmer. Läs utvärderingar och omdömen från tidigare kunder.
  • Betala alltid via förmedlingens webbplats. Till exempel har Airbnb en gästkompensationspolicy du i så fall kan använda dig av om du skulle vilja kräva återbetalning. Om uthyraren ber dig genomföra transaktionen utanför sajten bör du inte boka boendet.

Om du inte är nöjd med boendet

Om du inte är nöjd med boendet ska du alltid klaga direkt på plats till hyresvärden så denne får en chans att åtgärda problemet. Om hyresvärden inte rättar till felet ska du vända dig till förmedlingen.

Hur snabbt du måste kontakta förmedlingen varierar. För Airbnb ska du inom 24 timmar från incheckning vända dig till dem med ditt klagomål. De medlar om nödvändigt och har sista ordet i alla tvister. Bland annat kan de kräva att hyresvärden återbetalar dig om denne brutit mot en eller flera av Airbnb:s standarder för gästfrihet.

Vad kan Konsument Europa göra?

Om du fått problem med ett boende du bokat via Airbnb eller annan förmedling kan Konsument Europa inte hjälpa dig eftersom du hyrt boendet av en privatperson. Läs mer om vad som gäller när du hyr privat boende utomlands.