stäng

Frågor om coronasituationen

Med anledning av pandemin har vi samlat information om vad som gäller kring resor, evenemang och beställda varor på Hallå konsuments webbplats, som är Konsumentverkets upplysningstjänst. 

Konsumentinformation med anledning av coronapandemin på Hallå konsuments webbplats

Håll koll på priset under Black Friday

2017-11-22

Den 24 november är det dags för årets största readag Black Friday. Konsumenter som vill göra reaklipp från utländska sajter bör dock kolla upp vilket land företaget skickar varorna från. Tull, moms och andra avgifter kan göra fyndet dyrare än väntat.

Black Friday fick sitt stora genombrott i Sverige förra året och driver svenska konsumenter att påbörja julklappshandlingen redan innan första advent. Enligt en undersökning från Postnord kommer var femte konsument som handlar klappar på nätet att handla från en utländsk sajt. Störst andel klappar väntas komma från Storbritannien, följt av Kina, Tyskland och USA.

Eftersom Black Friday är en världsomspännande readag kan konsumenter göra reaklipp även på utländska sajter nu på fredag, men de bör kontrollera priset en extra gång innan de klickar på köpknappen. Om företaget ligger utanför EU, eller skickar sina varor från ett land utanför EU, kan avgifter som tull, moms och andra avgifter tillkomma. Fyndet kan därför bli dyrare än väntat. Till exempel kostar en vara för 1600 kronor från ett kinesiskt företag strax över 2300 kronor när alla extra avgifter är pålagda.

3 e-handelstips inför Black Friday

  1. Kolla upp var företaget är baserat. Lita inte blint på att en sajt med en svenska webbadress är baserad i Sverige. Leta efter uppgifter på sajten om var företaget är finns och varifrån de skickar sina varor.
  2. Kontrollera totalpriset innan du beställer. Handlar du på sajter utanför EU, eller om företaget skickar varan från ett land utanför EU, kan du behöva betala tull, moms och andra avgifter. Grundregeln är att du ska betala tull för varor som kostar mer än 1500 kronor. Om en tullavgift tillkommer, förutom moms och frakt, ska den vara medräknad i totalpriset.
  3. Betala med faktura eller kreditkort. Då kan du hålla inne med betalningen eller vända dig till din bank för hjälp med återbetalning, så kallad kortreklamation, om något skulle gå snett med ditt köp.

Kom ihåg! Inför Black Friday kan det förekomma sajter som säljer piratkopierade varor. Sök på nätet efter omdömen och recensioner om det företag du tänker köpa ifrån. Jämför även varans pris med andra butiker via en prisjämförelsesajt. Om priset är för bara för att vara sant, är det mest troligt det.

Mer information

Checklista för e-handel

Läs mer om att handla från företag utanför EU

Räkna ut varans pris med Tullverkets avgiftsguide