stäng

Frågor om coronasituationen

Med anledning av pandemin har vi samlat information om vad som gäller kring resor, evenemang och beställda varor på Hallå konsuments webbplats, som är Konsumentverkets upplysningstjänst. 

Konsumentinformation med anledning av coronapandemin på Hallå konsuments webbplats

Håll koll på mobilkostnader under semestern

2017-06-07

Ska du åka utomlands i sommar? Det finns regler för avgifter när du ringer, skickar sms eller surfar utomlands. För dig som ska semestra i EU gäller nya regler från den 15 juni.

Från och med den 15 juni behöver du inte längre betala tilläggsavgifter när du använder mobiltelefonen i EU. I stället betalar du din vanliga svenska taxa. Men det finns frågor som kan vara bra att besvara innan du använder mobilen på utlandssemestern.

  • Kan du använda mobilen till att ringa, sms:a och surfa utomlands? Kom ihåg att operatörer inte har någon laglig skyldighet att erbjuda roaming i andra länder. 
  • Kommer du använda ditt svenska mobilabonnemang mer än fyra månader utomlands? Då kan operatören ta ut en extra avgift. Syftet med bestämmelsen är att förhindra missbruk, och att det inte ska löna sig att teckna ett mobilabonnemang i ett annat land än där man bor.
  • Har du fri surf i ditt abonnemang i Sverige? Tänk på att operatörerna har rätt att sätta en gräns för hur mycket data som får förbrukas utomlands till samma pris som hemma. Det kan innebära att du inte kan räkna med att få använda lika mycket data utomlands som hemma.
  • Har din operatör tillstånd att ta ut en tilläggsavgift för roamingtjänster? En operatör kan ha tillstånd att ta ut en tilläggsavgift för roamingtjänster om operatören gör en förlust på grund av roaming. Kontrollera om din operatör har fått ett sådant tillstånd.
  • Är landet du reser till ett EU-land? Tänk på att utanför EU gäller helt andra regler. Exempel på länder som inte omfattas av EU:s roamingregler är Turkiet, Thailand, Israel och Egypten.

Källa: Pressmeddelande från Konsumentverket, Post- och telestyrelsen (PTS) och Telekområdgivarna

Fakta roaming

Roaming innebär att du kopplar upp dig mot en annan operatörs nät när du befinner dig i utlandet och använder ditt svenska mobilabonnemang eller kontantkort för samtal, sms och surf. För att kunna använda din mobil när du är i ett annat land måste du ha ett abonnemang eller kontantkort där roaming ingår.

Mer information

Det här gäller om din operatör ändrar villkoren för ditt abonnemang (Telekområdgivarna)

Fler tips från Konsumentverket, PTS och Telekområdgivarna