stäng

Frågor om coronasituationen

Med anledning av pandemin har vi samlat information om vad som gäller kring resor, evenemang och beställda varor på Hallå konsuments webbplats, som är Konsumentverkets upplysningstjänst. 

Konsumentinformation med anledning av coronapandemin på Hallå konsuments webbplats

Håll koll på flygreglerna när du byter till flyg i USA

2017-04-07

Om du flyger från Sverige och ska semestra i USA kan det vara bra att ta en extra koll på flygbolagets regler. Följer du inte reglerna kan du bli nekad att gå ombord.

Kvinna på flygplats som tittar ut genom fönster på ett flygplan.

Flygbolaget United Airlines vägrade nyligen två passagerare att gå ombord eftersom de hade leggings på sig. Passagerarna reste med rabatterade biljetter, och enligt flygbolaget hade de inte klätt sig enligt reglerna som gäller för den typen av biljetter, skriver Allt om Resor.

Los Angeles Times skrev nyligen om några av de mest ovanliga och oväntade reglerna för de fyra största flygbolagen i USA. Här hittar du fyra av dem:

  • Om flyget är överbokat, och ingen frivilligt vill ge upp sin plats, kan du som flyger ekonomiklass bli tvingad att ge upp din plats före passagerare i första klass, business class eller passagerare som är lojalitetsmedlemmar.
  • Du kan nekas en plats på planet om du har en obehaglig lukt som inte orsakas av ett funktionshinder eller sjukdom.
  • Du kan bli avslängd om du inte avslutar ett telefonsamtal när flygplansdörrarna stängs.
  • Du kan bli avslängd eller bli ombedd att köpa en extra plats om du inte kan få plats i sätet, stänga säkerhetsbältet, få ner armstödet eller om du väsentligt inskränker på den angränsade passagerarens plats.

Har du blivit nekad ombordstigning?

Har du har blivit nekad ombordstigning mot din vilja? Inom EU, Norge, Island och Schweiz finns regler för vad flygpassagerare har rätt till vid nekad ombordstigning. Dessa regler omfattar:

  • flygningar till och från flygplatser inom EU
  • flygningar från flygplats utanför EU till flygplats inom EU om flygbolaget är ett EU-flygbolag

Läs mer om vad som gäller vid nekad ombordstigning.