stäng

Frågor om coronasituationen

Med anledning av pandemin har vi samlat information om vad som gäller kring resor, evenemang och beställda varor på Hallå konsuments webbplats, som är Konsumentverkets upplysningstjänst. 

Konsumentinformation med anledning av coronapandemin på Hallå konsuments webbplats

Fanny förklarar: din rätt till kompensation när ditt flyg är överbokat

2017-08-01

Fanny är juridisk rådgivare på Konsument Europa och van att svara på frågor om flyg. I den tredje artikeln av vår serie "Fanny förklarar" svarar hon på frågor om din rätt till kompensation när du nekas ombordstigning på grund av överbokat flyg.

Bild på Konsument Europas juridiska rådgivare Fanny.

Hej Fanny! Är det sant att jag som flygpassagerare kan få kompensation när jag nekas ombordstigning på grund av överbokat flyg?

- Ja, om flygningen omfattas av EU:s förordning om flygpassagerares rättigheter har du som mot din vilja nekats ombordstigning rätt att omedelbart få kompensation av flygbolaget. Har du frivilligt accepterat att avstå din plats mot andra förmåner har du däremot inte rätt till sådan kompensation.

Hur stor är kompensationen vid nekad ombordstigning?

- 250 euro för flygningar på högst 1 500 km, 400 euro för flygningar inom EU som är längre än 1 500 km och för andra flygningar som är mellan 1 500 och 3 500 km, och 600 euro för alla andra flygningar. Beloppen kan i vissa fall halveras om du blir ombokad till en annan flygning.

Har jag som flygpassagerare alltid rätt till kompensation när jag nekas ombordstigning på grund av att flyget är överbokat?

- Du har alltid rätt till kompensation om du nekas ombordstigning mot din vilja. Inte om du frivilligt avstår din plats.

Hur gör jag för att söka kompensation?

- Du skriver en reklamation, exempelvis via brev eller e-post, där du förklarar att du vill ha kompensation och varför. Reklamationen skickar du till det flygbolag som utförde den försenade flygningen. Man brukar också kunna reklamera via flygbolagets webbplats. Det är viktigt att spara en kopia av sin reklamation, för att ha kvar ett bevis på att man reklamerat.

Hur länge måste jag vänta på svar från flygbolaget? Vad ska jag göra om jag inte får något svar eller om jag inte är nöjd med svaret?

- Om flygbolaget inte svarar inom sex veckor, eller om du får ett svar du inte är nöjd med, kan du kontakta Konsument Europa. Vi kan hjälpa till i ärenden där flygbolaget finns i ett annat EU-land, Norge eller Island.

Mer information

Läs mer om dina rättigheter när du nekas ombordstigning på grund av överbokat flyg.