stäng

Frågor om coronasituationen

Med anledning av pandemin har vi samlat information om vad som gäller kring resor, evenemang och beställda varor på Hallå konsuments webbplats, som är Konsumentverkets upplysningstjänst. 

Konsumentinformation med anledning av coronapandemin på Hallå konsuments webbplats

Alitalia hotas av konkurs

2017-05-04

Det italienska flygbolaget Alitalia kan omstruktureras eller likvideras efter att personalen sagt nej till ledningens nedskärningsförslag. Inga planerade flighter kommer ändras eller ställas in i dagsläget.

Italienska staten har nu gett bolaget ett kortfristigt lån för att bolaget ska kunna upprätthålla verksamheten under de kommande månaderna. Staten har utöver det utsett tre kommissionärer för att bedöma om Alitalia kan omstruktureras, antingen som ett fristående företag eller genom en total försäljning. Om bolaget inte omstruktureras väntar likvidation.

Alitalia meddelar på Twitter att i dagsläget kommer inga planerade flighter att ändras eller ställas in och att det fortfarande går att köpa biljetter som vanligt på deras webbplats.

Din rätt till ersättning vid konkurs

  • Har du köpt en reguljär flygbiljett? Då har du inte något skydd vid konkurs. Om du får ersättning eller inte beror på konkursboets ekonomi.
  • Har du beställt resan genom en svensk researrangör? Då kan resegarantin ge dig ersättning om din resa ställs in på grund av att researrangören har gått i konkurs.
  • Har betalat resan med kreditkort? Då kan det finnas möjlighet att få ersättning för köpet genom att göra en kortreklamation.
  • Har du har tecknat en reseförsäkring? Då kan du ha rätt till ersättning om din försäkring innehåller ett konkursskydd.

Läs mer om din rätt till ersättning när du drabbas av flygbolag i konkurs.

Källa: Reuters