stäng

Frågor om coronasituationen

Med anledning av pandemin har vi samlat information om vad som gäller kring resor, evenemang och beställda varor på Hallå konsuments webbplats, som är Konsumentverkets upplysningstjänst. 

Konsumentinformation med anledning av coronapandemin på Hallå konsuments webbplats

5 tips hur du shoppar säkrare på nätet

2017-02-07

UPPDATERAD 2018-02-05. I takt med att alltfler handlar på nätet ökar risken att råka ut för e-handelsskojare. På Safer Internet Day vill därför Konsument Europa dela med sig av fem snabba och enkla tips med vad du bör tänka på för att shoppa säkrare på nätet.

Logga Safer Internet Day ECC.

  1. Är erbjudandet för bra för att vara sant? Då är det mest troligt det. Något som i första anblicken ser ut att vara gratis kan i själva fallet kosta dig dyrt. Om du får ett erbjudande i en pop-up annons på webben eller en annons i sociala medier bör du alltid undersöka företagets webbplats innan du tackar ja. En annons visar sällan vad hela erbjudandet innebär eller den totala kostnaden, vilket är en vanlig orsak till att många konsumenter fastnar i abonnemangsfällor.

  2. Känns företaget och webbplatsen pålitlig? Kolla att företaget har kontaktuppgifter som adress, telefonnummer och e-postadress på webbplatsen, samt i vilket land företaget är registrerat. Kontrollera även att företaget har en fungerande kundtjänst och sök på företagets namn på internet. Om företaget är oseriöst finns ofta varningar om det.

  3. Vad står det i avtalsvillkoren? Läs alltid avtalsvillkoren noggrant innan du beställer något, särskilt vad som gäller leveransvillkor, ångerrätt och hur du gör för att reklamera. Är avtalsvillkoren svåra att hitta bör du vara misstänksam.

  4. Vilka betalningsalternativ erbjuder företaget? Välj om möjligt det betalningssätt du känner dig mest trygg med och undvik förskottsbetalning. Faktura är en fördel eftersom du kan hålla in med pengarna om köpet skulle gå snett. Betalar du med bankkort har du under vissa förutsättningar möjlighet att vända dig till din bank för hjälp med återbetalning, så kallad kortreklamation. Väljer du kreditkort som betalningsalternativ har du ett extra skydd eftersom köpet då omfattas av konsumentkreditlagen.

  5. Har webbplatsen en säker anslutning? Innan du betalar med kort, kolla att sajten är skyddad, eller krypterad. Det ser du genom att webbadressen inleds med "https" i stället för "http". Finns det ett hänglås vid webbläsaren är det dessutom ett tecken på att företaget kan identifieras.

Mer tips med vad du ska tänka på innan du handlar på nätet hittar du i vår checklista för e-handel.

Har du fått problem med ett köp på nätet?

Har du gjort ett köp på nätet som gått snett? Om säljaren finns i ett annat EU-land, Norge eller Island kan du kontakta Konsument Europa för kostnadsfri juridisk rådgivning. Ring, maila eller ställ en fråga i vårt frågeforum.

Vad är Safer Internet Day?

Safer Internet Day startades som ett EU-projekt 2004 och uppmärksammas idag i över 50 länder över hela världen. Syftet med dagen är att främja en säker och ansvarsfull användning av internet och sociala medier, speciellt bland barn och unga. Temat för 2018 är "Create, connect and share respect: A better internet starts with you".

Läs mer på Safer Internet Days webbplats

Källa: Surfalugnt.se