4 tips innan du bokar en kärleksweekend i Europa

2017-02-10

Ska du överraska din partner med en resa i kärlekens tecken? Här tipsar vi om fyra frågor du bör ställa dig innan du bokar årets kärlekssemester - och vad ni kan göra om ni skulle råka ut för otrevliga överraskningar.

Bild på par som kysser varandra.

Årets mest kärleksfulla dag vilar runt hörnet och många väljer att överraska sin partner med en resa på Alla hjärtans dag. Tack vare internet är det idag enkelt att på egen hand komponera ihop exempelvis en slottshelg i Skottland, romantisk weekend i Paris eller förlovningsresa till kärlekens stad Verona.

Men vad ska du tänka på innan du bokar, och vad kan du göra om det visar sig att den efterlängtade kärlekshelgen skulle bjuda på otrevliga överraskningar? Konsument Europa har tipsen!

Att tänka på innan du bokar kärlekssemestern

 1. Vad har boendet för standard?
  Lyxsvit, slott eller koja? Oavsett vad du är intresserad av ska du inte stirra dig blind på antalet stjärnor ett visst boende har fått då klassificeringarna skiljer sig åt mellan olika länder. Läs på forum vad andra par har för erfarenhet av boendet och uthyraren, och läs alltid igenom avtalsreglerna noggrant innan du bokar - särskilt vad som gäller om ni skulle behöva avboka.

  Om ni inte skulle vara nöjda med boendet ska ni klaga direkt på plats till uthyraren så denne får en chans att rätta till felet. Om det inte blir åtgärdat bör du ta bilder på felet så du kan klaga i efterhand. Läs mer om vad som gäller när du bokar semesterboende.

 2. Ska ni förlova eller gifta er på resan?
  Ska du fria till din partner på resan? Tänk på att i så fall packa ner ringarna i ditt handbagage och inte i resväskan som ska checkas in. Flygbolaget kan ha särskilda villkor för nerpackade värdesaker som du inte kan få ersättning för om ditt bagage skulle komma bort. Läs mer om vad som gäller för förlorat bagage.

  Om ni planerat att slå på stort och gifta er på resan finns det några viktiga saker att kolla upp i god tid innan ni åker. Du kan läsa mer om vigsel utomlands på Svenska kyrkans webbplats och vanliga frågor och svar om vigsel utomlands på Skatteverkets webbplats.

 3. Vad gäller om ni skulle bli sjuka?
  Ibland kan oturen vara framme och ni blir sjuka under resan. Därför kan det vara en god idé att kolla med ert försäkringsbolag om hemförsäkringen innehåller ett tillräckligt starkt reseskydd som ger ersättning. Om inte kan det vara värt att utöka reseskyddet genom att köpa ett tillägg eller teckna en separat reseförsäkring.

 4. När behöver ni vara på flygplatsen?
  Se till att vara på flygplatsen i god tid så ni hinner checka in innan ni ska flyga. Det är ert ansvar att hålla er uppdaterade med avresetider och gater, även om det blir ändringar. Om flyget däremot skulle bli försenat eller inställt, eller om något skulle hända med ert bagage, har ni rätt att få hjälp på flygplatsen och kan ha rätt till kompensation. Läs mer om vad som gäller när ni reser med flyg.

Blev er kärleksweekend inte som ni hade tänkt er?

Har kärleksresan förvandlats till en mardrömshelg med försenade flyg, smutsiga hotellrum och dålig mat? Grundregeln är alltid: är du inte nöjd – klaga direkt på plats. Om du trots det inte får hjälp kan du kontakta oss på Konsument Europa. Vi kan ge dig vägledning i de fall researrangören finns i ett annat EU-land, Norge eller Island.